Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on valittu Suomen uudeksi kulttuuriministeriksi. Hän vastaa samalla myös urheilu- ja Eurooppa-ministerin tehtävistä.

Perussuomalaisten puoluehallitus päätti asiasta torstaina, minkä jälkeen eduskuntaryhmä kävi asiasta keskustelun. Äänestystä ei käyty. Tasavallan presidentti vahvistaa päätöksen virallisesti.

Terho pitää kulttuuriministerin tehtävää arvokkaana. Hän myös esitti sovinnollista linjaa kulttuuriväkeä kohtaan, jonka keskuudessa oli aiemmin hieman oudoksuttu ajatusta perussuomalaisesta kulttuuriministeristä.

”Kansa ilman kulttuuria on ruumis ilman sielua”

– Kulttuuri on erittäin keskeinen asia Suomen puolueille, myös perussuomalaisille. Kansa ilman kulttuuria on kuin ruumis ilman sielua. Kulttuuri on arvokas asia. Se on yhteinen asia – ennen kaikkea se on iloinen asia ja suuri kunnia perussuomalaiselle puolueelle ja minulle henkilökohtaisesti. On ilo vastaanottaa kulttuuriministerin tehtävät etenkin näin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna, Terho linjasi.

Tehtäviin kuuluvat myös nuorisoasiat, osittain veikkausvarat, tekijänoikeusasiat sekä urheilu ja liikunta.

– Nämä ovat kaikki hienoja tehtäviä. Lisäksi vastaanotan Eurooppa-ministerin tehtävät. Tähän on pohjaa Euroopan parlamentista. Linjani on selvä: ajan tiukasti Suomen kansallista etua, Terho viitoitti.

Ajatukseen kansanäänestyksestä EU-jäsenyydestä hän ei nyt ottanut kantaa.

– Noudatan hallituksen linjaa, Terho kuittasi.

Kädenojennus kulttuuriväelle

Terho tervehti kulttuuriväkeä avosylin.

– Kulttuuri- ja kaikelle Suomen väelle: haluan viedä Suomen kulttuuria eteenpäin Suomen juhlavuoden hengessä. Otetaan oikein sellainen ennakkoluulojen ylittämisen vuosi tästä juhlavuodesta, mihin tämäkin on hyvä mahdollisuus, Terho toivoi.

Mika Niikko olisi halunnut mittauttaa kannatuksensa kulttuuriministeriksi, mutta eduskunnan sääntöjen mukaan eduskuntaryhmä ei päättänyt asiasta vaan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhdessä. Nyt tulkittiin, ettei eduskuntaryhmä voi äänestää asiasta.

Niikko oli silminnähden liikuttunut asiasta, hän olisi halunnut vaikuttaa etenkin nuorten syrjäytymiseen liittyvissä asioissa. Mutta hän antoi kuitenkin tukensa Terholle.

– Terho on erittäin viisas ja aikaansaapa mies ja hänestä tulee varmasti erittäin hyvä kulttuuri- ja Eurooppa-ministeri. Annan hänelle täyden tukeni, Niikko sanoi.

Aloite tuli Lindströmiltä

Eduskuntaryhmä keskusteli siitä, ovatko oikeusministerin ja kulttuuriministerin salkut keskenään tasapainossa. Mutta vaihdos oli selvä, koska aloite tuli salkun haltijalta Jari Lindströmiltä (ps.).

– Puheenjohtaja avasi tätä niin, että kun toivomus lähti meiltä – minusta, niin silloin meidän on hankalaa tehdä ehtoja muille, Lindström valotti.

– Vaihtoehto olisi ollut, että olisin lähtenyt kokonaan pois. Ilmoitin tämän ryhmälle jo hyvissä ajoin, Lindström paljasti.

Hän oli oikein tyytyväinen siihen, että nyt hän voi keskittyä kunnolla työministerin tehtäviin, joita hän pitää oikeana leipälajinaan, vaikka hän kiitti myös oikeusministeriötä, jossa hän viihtyi hyvin: siellä on hyvä henkilökunta joka on ollut hyvin avuksi ja hyvä henki.

Mutta yksi ihminen ei voi määräänsä enempää tekemään. Hän sanoi myös terveytensä olevan nyt entistä parempi ja nyt hän voi myös huolehtia itsestään entistä paremmin, syödä ja liikkua niin, että terveys säilyy. Liikunnakseen hän sanoi kuntosaliharjoittelun.

– Olen tinkinyt itsestäni ja laiminlyönyt liikkumisen ja terveellisen syömisen. Se aiheutti sairastumisen. Ei minulla mitään burnouttia ollut, mutta kun terveys meni, se vaikeutti tehtävien hoitamista, Lindström kertoi.

– Ryhmältä tuli aika liikuttavakin tuki sille, että jatkan työministerin tehtävässä. Sillä oli minulle iso merkitys, Lindström kiitti.

Veli-Pekka Leskelä