

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja tuleva kulttuuri- urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä 27. huhtikuuta 2017. / LEHTIKUVA
Kulttuuriministeriksi nouseva Sampo Terho: ”Arvokas tehtävä. Kansa ilman kulttuuria on kuin ruumis ilman sielua. ”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on valittu Suomen uudeksi kulttuuriministeriksi. Hän vastaa samalla myös urheilu- ja Eurooppa-ministerin tehtävistä.
Perussuomalaisten puoluehallitus päätti asiasta torstaina, minkä jälkeen eduskuntaryhmä kävi asiasta keskustelun. Äänestystä ei käyty. Tasavallan presidentti vahvistaa päätöksen virallisesti.
Terho pitää kulttuuriministerin tehtävää arvokkaana. Hän myös esitti sovinnollista linjaa kulttuuriväkeä kohtaan, jonka keskuudessa oli aiemmin hieman oudoksuttu ajatusta perussuomalaisesta kulttuuriministeristä.
”Kansa ilman kulttuuria on ruumis ilman sielua”
– Kulttuuri on erittäin keskeinen asia Suomen puolueille, myös perussuomalaisille. Kansa ilman kulttuuria on kuin ruumis ilman sielua. Kulttuuri on arvokas asia. Se on yhteinen asia – ennen kaikkea se on iloinen asia ja suuri kunnia perussuomalaiselle puolueelle ja minulle henkilökohtaisesti. On ilo vastaanottaa kulttuuriministerin tehtävät etenkin näin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna, Terho linjasi.
Tehtäviin kuuluvat myös nuorisoasiat, osittain veikkausvarat, tekijänoikeusasiat sekä urheilu ja liikunta.
– Nämä ovat kaikki hienoja tehtäviä. Lisäksi vastaanotan Eurooppa-ministerin tehtävät. Tähän on pohjaa Euroopan parlamentista. Linjani on selvä: ajan tiukasti Suomen kansallista etua, Terho viitoitti.
Ajatukseen kansanäänestyksestä EU-jäsenyydestä hän ei nyt ottanut kantaa.
– Noudatan hallituksen linjaa, Terho kuittasi.
Kädenojennus kulttuuriväelle
Terho tervehti kulttuuriväkeä avosylin.
– Kulttuuri- ja kaikelle Suomen väelle: haluan viedä Suomen kulttuuria eteenpäin Suomen juhlavuoden hengessä. Otetaan oikein sellainen ennakkoluulojen ylittämisen vuosi tästä juhlavuodesta, mihin tämäkin on hyvä mahdollisuus, Terho toivoi.
Mika Niikko olisi halunnut mittauttaa kannatuksensa kulttuuriministeriksi, mutta eduskunnan sääntöjen mukaan eduskuntaryhmä ei päättänyt asiasta vaan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä yhdessä. Nyt tulkittiin, ettei eduskuntaryhmä voi äänestää asiasta.
Niikko oli silminnähden liikuttunut asiasta, hän olisi halunnut vaikuttaa etenkin nuorten syrjäytymiseen liittyvissä asioissa. Mutta hän antoi kuitenkin tukensa Terholle.
– Terho on erittäin viisas ja aikaansaapa mies ja hänestä tulee varmasti erittäin hyvä kulttuuri- ja Eurooppa-ministeri. Annan hänelle täyden tukeni, Niikko sanoi.
Aloite tuli Lindströmiltä
Eduskuntaryhmä keskusteli siitä, ovatko oikeusministerin ja kulttuuriministerin salkut keskenään tasapainossa. Mutta vaihdos oli selvä, koska aloite tuli salkun haltijalta Jari Lindströmiltä (ps.).
– Puheenjohtaja avasi tätä niin, että kun toivomus lähti meiltä – minusta, niin silloin meidän on hankalaa tehdä ehtoja muille, Lindström valotti.
– Vaihtoehto olisi ollut, että olisin lähtenyt kokonaan pois. Ilmoitin tämän ryhmälle jo hyvissä ajoin, Lindström paljasti.
Hän oli oikein tyytyväinen siihen, että nyt hän voi keskittyä kunnolla työministerin tehtäviin, joita hän pitää oikeana leipälajinaan, vaikka hän kiitti myös oikeusministeriötä, jossa hän viihtyi hyvin: siellä on hyvä henkilökunta joka on ollut hyvin avuksi ja hyvä henki.
Mutta yksi ihminen ei voi määräänsä enempää tekemään. Hän sanoi myös terveytensä olevan nyt entistä parempi ja nyt hän voi myös huolehtia itsestään entistä paremmin, syödä ja liikkua niin, että terveys säilyy. Liikunnakseen hän sanoi kuntosaliharjoittelun.
– Olen tinkinyt itsestäni ja laiminlyönyt liikkumisen ja terveellisen syömisen. Se aiheutti sairastumisen. Ei minulla mitään burnouttia ollut, mutta kun terveys meni, se vaikeutti tehtävien hoitamista, Lindström kertoi.
– Ryhmältä tuli aika liikuttavakin tuki sille, että jatkan työministerin tehtävässä. Sillä oli minulle iso merkitys, Lindström kiitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sampo Terhosta kulttuuriministeri
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.