

Antti Valpas
Kuntauudistus on täydellisesti jumissa
Oppositioryhmät perustelivat yhteistä välikysymystä varsin yhtenäisin äänenpainoin. Yhteinen tulkinta oli, että hallituksen toimet ovat menneet pahasti solmuun, mikä vaarantaa kuntien toiminnan ja asukkaiden palvelut.
– Hallituksen kuntapolitiikka on ollut sekaisin. Ei tiedetä, mitä ollaan tekemässä. Se on myös päättämätöntä: hallitus ei voi tehdä päätöksiä, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström moitti tiedotustilaisuudessa.
– Ja kun oppositio on tarjonnut yhteistyön kättä, ei se ole kelvannut, vaan se on torjuttu jopa ylimielisellä suhtautumisella parlamentarismiin. Siksi olemme tarttuneet näinkin järeään keinoon. Onkin mielenkiintoista, mitä hallitus vastaa – ja kuka vastaa, Lindström totesi.
Sote-asiat eivät
tarvitse valmistelua
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen mukaan sote-asioissakaan ei tarvita enää valmistelua, vaikka hallitus aloittaa nyt vasta sitä. Valmista pitäisi olla jo. Välikysymyksen hän toivoi antavan hallitukselle ajateltavaa.
– Kun hämmästyneinä olemme seuranneet, kuinka hallituksen sisälläkin on esitetty monenlaisia mielipiteitä, toivomme, että välikysymys antaa hallituspuolueille mahdollisuuden selvittää omaa linjaansa ja suomalaiset saisivat tietää hallituksen tavoitteet, Tiilikainen puntaroi.
Pirkko Mattila: yhdessä
olisi jo valmista
Pirkko Mattila (ps.) sanoi, ettei hän soisi hallituksen tuovan hallintovaliokuntaan sote-uudistuksesta lakiesityksen, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa, kun oppositio on tarjonnut parlamentaarista yhteistyötä ja esittänyt selkeitä vaihtoehtoja.
– Sote-mallia mietitään vasta nyt, vaikka yhdessä olisimme voineet tehdä sen paljon aikaisemmin – sillä tiedämme kyllä mitkä kuntien suurimmat menot ovat, hallintovaliokunnan puheenjohtajana toimiva muhokselainen Mattila sanoi.
Suurin osa rahoista menee sosiaali- ja terveysmenoihin. Vuonna 2012 niihin meni 21,4 miljardia euroa, mikä oli 55,3 prosenttia kuntien kustannuksista.
Mustajärvi: Kokoomus ajaa yksityistämistä
Vasenryhmää edustava Markus Mustajärvi ihmetteli, miksi kokoomus ajaa kuntauudistusta jääräpäisesti läpi vastustuksesta huolimatta. Vastaus on hänestä selvä:
– Kun vanhat rakenteet murskataan, se avaa mahdollisuuden yksityistämiselle. Arvostelenkin koko vasemmistoa siitä, ettei tätä nosteta näkyvämmin esiin. Olen varma siitä, että kokoomus ajaa tätä tavoitetta – jopa oman kannatuksensa kustannuksella, Mustajärvi manasi.
Hän moitti myös, kuinka hallitus on jatkanut prosessejaan, vaikka oikeuskansleri on ojentanut sitä useasti mm. siitä, ettei kunnilla ole ollut vaadittuihin päätöksiin riittävästi tietoa. Mustajärvi otti opposition ja etenkin keskustan kuntapolitiikasta kunniaa myös omalle taustaryhmälleen saaden yleisön naurahtamaan.
– Keskustan kotikunta-maakuntamalli muistuttaa itse asiassa paljon SKDL:n vuoden 1983 ohjelmaa. Toivon, ettei keskustaa tämän takia kovin leimattaisi. Kunta- ja sote-asioissa meillä on ollut perinteisesti paljon yhteistä, hän kehui.
Oppositio lupasi:
Ei pakkoliitoksia
Oppostitio lupasi yhden asian: he eivät liitä kuntia pakolla yhteen. Mitä vaalien jälkeen tapahtuu – jatkuuko yhteistoiminta sitten? Tiilikainen sanoi keskustan oppineen, että katsotaan ensin ne vaalit. Niiden jälkeen puolue on valmis yhteistoimintaan kaikkien ryhmien kanssa. Myös Lindström kehotti katsomaan ensin vaalien tuloksen.
– Mutta olemme valmiit tekemään yhteistyötä jatkossakin. Olisi outoa, jos olisimme vaalien jälkeen näin suuressa asiassa taas eri mieltä, Lindström aprikoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää