Kuntien on perittävä itse saatavansa

29.11.2012 |12:42

Perussuomalaisten kansanedustajien mielestä kuntien on otettava perintä takaisin omiin käsiinsä. Nyt etenkin suuret kunnat ovat ulkoistaneet laskujensa perinnän alan yksityisille toimijoille.

Esimerkiksi Espoossa rästiin jääneitä terveyskeskusmaksuja peritään firmojen kautta kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Usein käy kuitenkin niin, että lopulta lasku maksetaan toimeentulotuen kautta eli kaupunki on lähettänyt alkuperäisen maksun, jonka se itse lopulta maksaa.

Kysyimme perussuomalaisilta kansanedustajilta miten perintä tulisi järjestää ja miten voisimme estää kansalaisten joutumisen perintään.

–   Kuntayhtymän työnä perintä olisi varmasti inhimillisempää. Esimerkiksi vanhuksilla tilanne on usein varsin dramaattinen, kun he arpovat mihin rahat riittävät, Johanna Jurva toteaa.

–   Jos rahat on loppu niin ne on loppu. Kannattaa mennä kysymään apua sosiaalitoimistosta. Kannattaa yrittää pyytää lisää maksuaikaa. Myös lainsäädännöllä pitäisi nykyistä systeemiä pehmentää. Ja vielä sekin, että maksumuistutustakaan ei laskun perään kunnalta tule vaan se menee suoraan perintään. Ja toisaalta, jos ihminen on huoliensa ja taloustilanteensa vuoksi puhki niin ei hän jaksa perään soitella, Jurva täsmentää.

– Kuntien pitäisi itse hoitaa nämä asiat, eikä lihottaa köyhien kuntalaisten varoilla yksityisiä perintätoimistoja. Perintään joutuminen pitäisi estää yhdessä sosiaalitoimen kanssa. Ei ole kenenkään etu, että yhteiskunnan toimesta tällaista toimintaa edistetään, Anssi Joutsenlahti muistuttaa.

Juho Eerola painottaa, että perinnän tulisi olla joko kuntien tai kuntayhtyminen toimintaa.

–   Ei voi olla niin, että alkuperäinen lasku moninkertaistuu, niin kuin se usein tekee, kun asialla on yksityinen perintätoimisto. Tämä systeemi on pöyristyttävä. Useimmiten kysymyksessä on kaikkein köyhimpien rahastaminen. Velkojan tulee muistuttaa asiakasta ennen kuin lähettää saatavan perintään. Enemmistö kuitenkin haluaa maksaa laskunsa. Kunta voi tehdä näin ja niin voivat tehdä yksityisetkin. Yksi keino voisi myös olla se, että kunnassa olisi henkilö, jonka tehtävänä on soittaa velallisille ja muistuttaa maksamatta jääneen laskun maksusta. Ja jos ihminen laitetaan liian ahtaalle niin lopulta käy niin, että kaikki hänen laskunsa jäävät yhteiskunnan maksettaviksi, Eerola täsmentää.

Teksti: Seppo Huhta


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat