

MARIA SYVÄLÄ
Kurhelan perhe jälleen otsikoissa: Isää ei tuomittu huostaanottovideon levittämisestä
Kaksoispoikiensa huostaanottoa vastustaneen Kurhelan perheen tarina sai erikoisen käänteen, kun perheen isään syytettiin lastensa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.
Oulun käräjäoikeus antoi viime viikolla päätöksensä asiassa, jota käräjöitiin helmikuussa yksityiselämää koskevan tiedon loukkauksena.
Kyseessä on huostaanottokohu, joka alkoi tammikuussa 2014 oululaisen Jan-Erik Kurhelan taltioitua hänen huostaan otettujen poikiensa noutotilanne. Videolla poliisit kantavat sosiaalityöntekijöiden käskystä kahta pikkupoikaa pois kodistaan, jonne nämä olivat karanneet lastensuojelulaitoksesta.
Syyttäjä vaati sakkorangaistuksia
Video ladattiin Youtubeen 5.1.2014, kun isä toimitti aineiston tuttavalleen, joka ennen julkaisua sumensi videolla näkyvien kasvoja. Videolla on ollut satoja tuhansia katsojia Suomessa ja miljoonia ulkomailla, erityisesti Venäjällä.
Syyttäjän mielestä isä levitti lapsista näiden yksityiselämää loukkaavaa tietoa oikeudettomasti. Hänestä teko oli omiaan aiheuttamaan lapsille vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Hän vaati sakkorangaistuksia isälle ja tämän tuttavalle.
Käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Lisäksi oikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen määrätä video poistettavaksi netistä.
Huoltajilla lähtökohtainen oikeus päättää
Kihlakunnansyyttäjä Sari Leppäluodolla oli alun perin huoli siitä, että videota jakamalla paljastuu lasten henkilöllisyys ja eräs arkaluontoinen seikka: lastensuojeluasiakkuus. Leppäluodon mielestä “koko kamaluus on tuotu julkisuuteen ihan kenen tahansa nähtäville.”
Käräjäoikeuden antamassa tuomiossa kuitenkin todetaan, että lapsen huoltajilla on lähtökohtainen oikeus päättää lapsensa asioista. Huostaanotolla ei käräjäoikeuden käsityksen mukaan ole vaikutusta Kurhelan oikeuteen julkaista lapsiaan koskevaa videota.
Oikeus perustelee 14-sivuisen päätöksensä seikkaperäisesti, peilaten perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin, jotka turvaavat huoltajan sananvapauden.
– Huoltajalla ei ole lähtökohtaista vaitiolovelvollisuutta omaa lasta koskevista asioista, oikeuden päätöksessä sanotaan.
Julkaisua harkittava tarkoin
Toisaalta huoltajalla on itselläänkin vastuu toimia lakien ja kansainvälisten periaatteiden mukaisesti, lapsen mielipide huomioiden. Siksi lapsen yksityisyyden suoja tulee ottaa huomioon julkaisua harkittaessa.
Oikeuden mukaan video kuvaa erittäin tehokkaasti lasten henkilökohtaisia tuntemuksia. Siksi videon julkaiseminen ulkopuolisen toimesta loukkaisi lasten yksityisyyttä siinä määrin, ettei sen julkaisemista voitaisi pitää sallittuna tärkeänkään asian käsittelemistä varten.
Koska julkaisu kuitenkin tapahtui vanhemman toimesta ja hänen luvallaan, teko ei ollut oikeudeton ja syyte hylättiin.
Suomen Uutisten artikkeli todisteena
Oikeus toteaa videolla esiintyvien tunnistettavuudesta:
– Pelkästään videolta näkyvien tietojen tai kuulohavaintojen perusteella perhettä entuudestaan tuntemattomat henkilöt tuskin olisivat voineet päätellä perheen ja lasten henkilöllisyyttä.
Yhtenä kirjallisena todisteena oikeudessa käytettiin Suomen Uutisten artikkelia perheestä. Se julkaistiin 16.1.2014. Oikeuden mukaan vasta tuossa vaiheessa perheen sukunimi ja asuinpaikka tulivat laajan yleisön tietoon, ja lasten henkilöllisyys kävi ilmi ainakin heidän ikänsä ja kaksosuuden perusteella.
Herätti keskustelua lastensuojelusta
Oikeus piti uskottavana sitä, että videon julkaisijoiden motiivina oli halu herättää keskustelua lastensuojelullisten päätösten täytäntöönpanosta ja käytännön toteuttamisesta. Oikeuden mukaan tavoite toteutui.
– Ottamatta kantaa kenenkään toiminnan asiallisuuteen tilanteessa tai siihen, kuinka täydellisen ja oikean kuvan tilanteesta video antaa, video välineenä joka tapauksessa kuvaa tapahtunutta selvästi tehokkaammin kuin esimerkiksi sanallinen ilmaisu. Sikäli video on toiminut tehokkaasti keskustelun herättäjänä.
MARIA SYVÄLÄ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.

Ammattikoulussa Onlyfans-kuvauksia – Antikainen: Perussuomalaiset vaatii loppua pervoilulle oppilaitoksissa
Tänään on uutisoitu, että Keski-Uudenmaan koulutusyhtymä Keudan tiloissa on kuvattu aikuisviihdettä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa, että juuri tällaiseen kehitykseen puolue on pyrkinyt kiinnittämään huomiota ja vaatinut toimia sen kitkemiseksi.