LEHTIKUVA / AFP PHOTO LOUISA GOULIAMAKI
Viikon 12/2013 luetuin
“Kypros on kiistatta veroparatiisi”
Der Spiegel totesi 5. marraskuuta 2012, että se oli saanut Saksan ulkomaisen tiedustelupalvelun (BND) raportin liittyen Kyproksen tilanteeseen. Lehden mukaan BND arvioi, että venäläiset ovat tallettaneet yli 20 miljardia euroa Kyproksen pankkeihin, enemmän kuin saarivaltion arviolta 18 miljardin euron bruttokansantuote. Lehti jatkoi: “Rahanpesua edesauttavat säännökset, jotka mahdollistavat rikkaille venäläisille Kyproksen kansalaisuuden.” BND:n raportin mukaan 80 Venäjän oligarkille oli jo myönnetty Kyproksen kansalaisuus.
Kukaan ei kiistä, etteivätkö venäläiset olisi tallettaneet suuria summia Kyproksen pankkeihin. Keskustelua käydään lähinnä siitä, onko kaikki toiminta laillista. Pöytälaatikkoyhtiöt Kyproksella ovat kätevästi nimettömiä, pankit hienovaraisia ja verot alhaisia. Tiedetään, että monet venäläiset yhtiöt ovat perustaneet Kyprokselle myyntiyhtiöitä, koska Venäjä asettaa rangaistusluonteisia veroja kotimaisia yrityksille, jotka myyvät ulkomaille. Tiedetään myös, ettei Venäjä vastusta käytäntöä perustaa myyntiyhtiöitä.
Kypros on kiistatta veroparatiisi EU:ssa. Kypros on kuitenkin saanut puhtaat paperit OECD:n osalta, koska maa on muodollisesti tehnyt riittävän estääkseen rahanpesun.
BND:n raportti katsoo Kyproksen tilannetta – saksalaisella täsmällisyydellä – pintaa syvemmälle. Raportti ei tuonut hyviä uutisia. Muodollisesti saarivaltio noudattaa kaikkia säännöksiä ja rahanpesun torjuntaa vahvistetaan EU:n ja muiden kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Maa on säätänyt kaikki tarvittavat lait ja perustanut tarvittavat organisaatiot. BND:n mukaan ongelma on näiden sääntöjen täytäntöönpano. Säännöksiä ei myöskään sovelleta oikein.
Kypros, BND:n mukaan, kyllä allekirjoittaa kaiken ja lupaa paljon, mutta pitää vain harvoja näistä lupauksista. Euroopan parlamentin työpaperi, joka käsittelee Venäjän organisoitua rikollisuutta, mainitsee Kyproksen lukuisissa tapauksissa. Myös Maailmanpankin raportissa 150 kansainvälisestä korruptiotapauksesta Kypros mainitaan
lukuisten yhtiöiden ja pankkitilien osalta.
Jos Kypros jättää euroalueen, sen liiketoimintamalli ei enää ole niin houkutteleva, BND toteaa. Kypros on ollut veroparatiisi 1970-luvulta lähtien. Aluksi Kypros sai alhaisella verotuksellaan huokuteltua lähinnä varustamoja ja ne rekisteröivät aluksiaan Limassolissa. Suuri buumi Kyprokselle tuli vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.
Eurooppalaiset eivät voi vedota tietämättömyyteen tässä asiassa. BND on analysoinut tilannetta Kyproksen asiantuntijoiden kanssa ja keskustellut aiheesta niin kutsutun troikan asiantuntijoiden kanssa. Troikka tässä tapauksessa koostuu Euroopan komission, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Euroopan keskuspankin (EKP)
asiantuntijoista.
Euroalueen hallitukset ovat hankalassa asemassa. Kyproksen osalta tehtäviä päätöksiä on hyvin vaikea perustella äänestäjille.
(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 4/2013-lehdessä)
Kai Järvikare
kauppatieteiden tohtori
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.