Lähellä Lampedusaa sattunut haveri on vaatinut 94 ihmisen hengen. Lisäksi yli 200 ihmistä on kateissa. Onnettomuudessa on pelastettu noin 150 ihmistä. 20-merinen kalastusalus kaatui aluksen sytyttyä tuleen. Matkalla olleet noin 500 laitonta siirtolaista olivat sytyttäneet huomiovalaistuksen vuoksi huopia aluksen ulkokannelle. Tuli oli levinnyt hallitsemattomasti vuotaneen polttoaineen vuoksi. Pelästyneet matkustajat olivat kiiruhtaneet laivan toiselle laidalle ja alus kaatui.

Italian rannikkovartioston mukaan turmaan vastattiin noin kahden tunnin viiveellä. Turma-alue on rannikkovartioston erityistarkkailussa, mutta vartioston mukaan ”jokaista senttimetriä ei voida valvoa.”

Matkalle lähteneet ovat pääosin Eritreasta ja Somaliasta, mutta alus on arvattavasti lähtenyt liikkeelle Libyasta.

Italia on suuren rantaviivansa vuoksi laittomien siirtolaisten kuljettamisen suosikkikohde. Aiemmin tällä viikolla toinen turma lähellä Ragusaa vaati 14 ihmisen hengen. Italian presidentti Giorgio Napolitano kertoi, että ongelmaan on puututtava. Italialaiset kansanedustajat vaativat EU:lta toimia. Taloustaantuman vuoksi on rajavalvonnasta jouduttu säästämään.

WSJ kertoo apulaispääministeri Angelino Alfanon ilmoittaneen, että tänä vuonna jo yli 16 000 laitonta siirtolaista on pelastettu meriltä. Alfanon mukaan laittomien siirtolaisten kysymys nousee esille, kun hän tapaa EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson.

Henri Myllyniemi