

LEHTIKUVA / MARJA AIRIO
Lähestymiskielto ei takaa turvallisuutta
Makasin siinä verilammikossa lattialla, niin mies vaan tokaisi: ”Kato nyt, mitä sait aikaiseksi”. Näin muistelee ”Elina” kertaa, jona hänen miehensä oli lyönyt häntä nyrkillä kasvoille, repinyt hiuksista sekä heittänyt seinää vasten.
Päivystävä lääkäri ilmoitti naiselle, että jos tämä ei tee itse rikosilmoitusta, heidän on lain mukaan tehtävä se. Elettiin vuotta 2011. Kukaan – Elinan ja ex-miehen lisäksi – ei tiennyt, että väkivalta oli alkanut jo vuonna 2008.
”Kaaduin portaissa”
Aika perinteinen tarina. Mies oli aluksi ihan normaali, jopa ihana. Sitten alkoi runsas alkoholinkäyttö, hermon menettämiset ja lopulta silmitön väkivalta.
– Muistan ensimmäisen pahoinpitelyn hyvin, koska olin kauhuissani. Mies hermostui minulle, koska iltapala oli vääränlainen. Hän paiskasi minut seinää vasten. Silmäkulma aukesi ja vuosi verta.
Mies otti ilmakiväärin ja kohotti piipun osoittamaan Elinan otsaa. ”Tekisi mieli ampua sut tähän”. Naisen onneksi mies sammui ja Elina pääsi päivystykseen. Siellä hän kertoi kaatuneensa portaissa.
Useimmiten parisuhdeväkivallan uhri ei lopeta suhdetta vielä ensimmäisen lyömisen jälkeen. Eikä seuraavankaan. Kiintymys on niin vahva.
– Jostain syystä tässä vaiheessa ei vain tullut mieleenikään, että olisin lähtenyt. Olisi kai pitänyt.
Pakotti ottamaan lainan
Vuodessa tilanne paheni. Eikä väkivalta suinkaan ollut pelkästään fyysistä. Vähättely ja nimittely olivat arkipäivää. Välillä Elina joutui turvautumaan hotelliin.
– Olen viettänyt yön lähes jokaisessa kotikaupunkini hotellissa, jotta pääsisin aamulla töihin, nainen kertoo.
Mies hermostui aina, kun asiat eivät menneet hänen tahtonsa mukaan.
– Kerran hän löi nyrkillä, kun katsoin televisiota. Tunsin vain yhtäkkiä viiltävää kipua korvassa. Sitten hän nappasi hiuksista kiinni.
Mies raahasi Elinan pankkiautomaatille nostamaan käteistä hallikiinteistön kauppoja varten. Yhdessä mentiin myös pankkiin, jossa Elina joutui allekirjoittamaan 50 000 euron lainan.
Jostakin Elina sai tämän jälkeen voimaa. Nainen pakkasi tavaransa ja päätti lähteä. Mutta mies esti.
– Olin tilannut jo taksin, mutta en päässyt edes ulos asti, Elina kertoo
Miehen kaverit häiriköivät
Palataan siihen, kun Elina teki ensimmäisen rikosilmoituksen pahoinpitelystä. Tämän jälkeen nainen muutti viikoksi turvakotiin. Samaan aikaan poliisi haki miehen putkaan. Käräjäoikeus määräsi perheensisäisen lähestymiskiellon pahoinpitelysyytteen perusteella. Kun mies pääsi vapaaksi, Elina palasi jälleen hänen luokseen.
– Jotenkin hän sai minut puhuttua ympäri. Vietimme yhdessä aikaa silloin, kun se oli selvin päin.
Maaliskuussa 2012 mies riehui jälleen. Tällä kertaa selvin päin.
– Hänen yrityksensä kirjanpidossa oli epäselvyyksiä, ja syy oli tietysti tämän minun. Hän nappasi leuastani kiinni ja heitti lattialle.
Tämän jälkeen Elina otti yhteyttä asianajajaansa ja muutti pysyvästi turvataloon. Miehelle määrättiin uusi, kolmen kuukauden lähestymiskielto. Kiellosta huolimatta miehen kaverit lähettelivät viestejä ja soittelivat häirikköpuheluita.
”Pääsin viime hetkellä autoon turvaan”
Kolmen kuukauden päästä lähestymiskielto määrättiin kahdeksi vuodeksi. Ei mennyt pitkään, kun mies rikkoi sitäkin.
– Olin kotona, kun yhtäkkiä kivi lensi ikkunasta. Onneksi poliisit tulivat nopeasti.
Pian tämän jälkeen Elina oli menossa tuttaviensa luokse.
– Juuri kun pääsin autosta, mies tuli asunnon ovesta ulos. Pääsin viime hetkellä takaisin autoon. Se hyppäsi konepellin päälle ja hakkasi raivoisasti tuulilasia. Soitin hätänumeroon.
Oikeuskäsittelyt jatkuvat
Nykyään Elina asuu taas kotonaan. Mies on jatkanut häirintäänsä, mutta Elina ei aio antaa periksi. Edessä on vielä rankkoja oikeuskäsittelyjä, sillä prosessit kestävät usein vuosia.
– Niin. Moni olisi varmasti lähtenyt jo karkuun. Mutta minulla on sellainen luonne, etten anna helposti periksi. Kotikaupunkini viranomaisetkin sanovat, että tämä mies on tainnut ensimmäistä kertaa kohdata naisen, joka antaa takaisin samalla mitalla.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 4/2014 -lehdessä.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.