Saksalaisen lastenkanavan rakkausdokumentti meni propagandan puolelle, ja iäntarkastus vain pahensi asiaa.

Saksan paikallisten yleisradioiden KiKA-lastenkanavan esittämä dokumenttiohjelma saksalaistyttö Malvinan ja syyrialaisen pakolaismiehen rakkaustarinasta on herättänyt vilkasta keskustelua.

Nuoret tapasivat vastaanottokeskuksessa, jossa 16-vuotias Malvina kävi vapaaehtoistyössä opettamassa tulijoille saksaa.

Lastenohjelmassa kerrotaan, miten pikaista avioitumista haluava islaminuskoinen Diaa pyrkii asettamaan ehtoja kristitylle Malvinalle: ei saa käyttää lyhyitä hameita, ei saa syödä sianlihaa, ei saa halata tuttuja poikia koulussa, ja huivikin pitäisi olla.

Arvostelijoiden mukaan muslimimiehen asettamat ehdot esitetään lapsille tarkoitetussa ohjelmassa kritiikittömästi. Bild-lehden haastattelema psykologi ei näyttäisi ohjelmaa lainkaan 10-11-vuotiaille lapsille ja sitä vanhemmillekin vain loppukeskustelun kera.

Diaa olikin Mohammed, eikä ikäkään täsmännyt

Kuten kaukaisista maista saapuneiden satuprinssien kanssa joskus käy, tässäkin tapauksessa sankarin oikeasta nimestä ja iästä oli pieniä epäselvyyksiä. Ensin lastenkanava kertoi, että Diaa on 17-vuotias, kuten niin moni muukin tulija. Kun partaisen ja selvästi vanhemmalta näyttävän miehen ikä kyseenalaistettiin, lastenkanava pyysi väärää tietoa anteeksi ja ilmoitti uudeksi iäksi 19 vuotta. Tällä hetkellä mies on jo täyttänyt 20, kertoo Bild-lehti.

Myös miehen nimi muuttui ohjelman esittämisen jälkeen. Nyt nimi onkin yllättäen Mohammed.

”Manipulointia ja propagandaa”

Vaihtoehto Saksalle -puolueen liittopäiväedustaja Dirk Spaniel on sitä mieltä, että ohjelma on ”alaikäisten manipulointia ja aivopesua” sekä julkisrahoitteisen kanavan ”vaarallista propagandaa”, jota ei pitäisi lainkaan näyttää nuorille tytöille. Spanielin mukaan Malvina alistuu liikaa muslimimiehen vaatimuksiin.

Focus-lehti kertoo, että mediapedagogi Maya Götz kysyi sadalta 8-13-vuotiaalta mielipidettä ohjelmasta. Suurin osa vastanneista suhtautui Malvinaan hyvin positiivisesti, mutta 80% oli sitä mieltä, että Diaa yrittää väkisin tuputtaa Malvinalle omaa kulttuuriaan ja 74% oli sitä mieltä, että Malvina alistuu poikaystävänsä tahtoon. Mediakriittisyyttä siis onneksi löytyi.

Malvina, Diaa ja rakkaus -ohjelma on katseltavissa KIKA-kanavan nettisivuilta.

Hunnutettu hampurilaistyttö katosi

Vastaavia rakkaustarinoita on Saksassa paljon, ja aina ne eivät pääty hyvin. Bild-lehti uutisoi, että hampurilainen isä etsii epätoivoisesti 16-vuotiasta tytärtään. Tytär oli ihan tavallinen koulutyttö, kunnes tutustui nuoreen algerialaiseen turvapaikanhakijaan, kääntyi islamiin ja alkoi käyttää muslimihuivia. Kun alaikäiseksi itseään väittävä algerialainen sai kielteisen päätöksen, molemmat nuoret katosivat jäljettömiin. Poliisi tutkii asiaa.

Itseään alaikäisiksi väittävien turvapaikanhakijoiden todellinen ikä on puhuttanut Saksassa monissa muissakin tapauksissa viime aikoina (surullinen esimerkki 1, surullinen esimerkki 2).

SUOMEN UUTISET