Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä vaatii peruspalveluministeri Susanna Huoviselta välittömiä toimenpiteitä lastensuojelun tilanteen parantamiseksi.

– Olen pettynyt siihen, että ministeri Huovinen ei aio välittömästi ryhtyä toimiin lastensuojelun tilanteen korjaamiseksi. Sen sijaan Helsingin Sanomien haastattelun mukaan hän haluaa edelleen odotella niin lausuntoja kuin vastatuulessa olevaa sote-uudistusta, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan lastensuojelun työntekijät ja asiakkaat ovat yrittäneet tuoda näitä epäkohtia esiin jo vuosia, tuloksetta. Heillä ei ole kuitenkaan aikaa odotella loputtomiin.

– Olen esittänyt, että lastensuojelukerroin olisi yksi oleellinen remontin kohde. Se on nykyisellään täysin kestämätön, ja se tulisikin muuttaa varhaisen puuttumisen kertoimeksi. Näin painopiste saataisiin siirrettyä viimesijaisista toimenpiteistä niihin paljon puhuttuihin varhaisen puuttumisen keinoihin, kuten perhetyön ja kodinhoidollisen avun lisäämiseen.

Mäntylä oudoksuu kodin ulkopuolisten sijoitusten kustannusten jatkuvaa kasvua:

– En ymmärrä, eikö ketään todella hallituksessa kiinnosta se tosiasia, että niiden kulut lähentyvät jo 700 miljoonaa euroa – siis liki miljardia.

Toisena merkittävänä ongelmana Mäntylä pitää todellisen lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman puutetta. Hänen mukaansa kenelläkään ei ole tässä maassa selvää käsitystä siitä, kuinka paljon rahaa käytämme ja mitä niillä saadaan aikaan.

– Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä on nostanut esiin, että kunnat käyttävät noin kymmenen miljardia euroa lasten ja nuorten palveluihin. Tämän lisäksi ovat vielä muut rahoituskanavat. Kuitenkin lasten ja nuorten pahoinvointi vain kasvaa.

– Palvelut, lainsäädäntö ja resurssit ovat hajautuneet ja pirstaleisessa järjestelmässä lapset, nuoret ja perheet ovat täysin hukassa. Asiaan on saatava muutos, vaikka se sitten vaatisi vielä sen yhden työryhmän perustamista. Lopputulos kuitenkin varmasti palkitsisi, Mäntylä toteaa.

PS VERKKOTOIMITUS