Suomen ainoan ruutitehtaan toiminta uhkaa loppua Laukaan Vihtavuoressa. Ranskalaisen Eurencon omistamaa tehdasta on yritetty kaupata viime kesästä lähtien. Henkilöstö odottaa valtiovallalta pelastustoimia ruutituotannon jatkumiseksi.

Prosessityöntekijä Kari Malinen istuu huolestuneena Vihtavuoren ruutitehtaan taukotilassa. Malinen on työskennellyt tehtaalla 35 vuotta.

– Tehtaan näkymät ovat heikentyneet siitä lähtien, kun sen omistus siirtyi kokonaan ranskalaiselle Eurencolle muutama vuosi sitten. Sen jälkeen osastot ovat pyörineet vajaakäytöllä, Malinen toteaa.

Puolustusvoimat on ollut merkittävä tilaaja, mutta tilausten vähentyminen on ajanut tehtaan kannattamattomaksi. Malisen mielestä Vihtavuoressa pitäisi valmistaa sotilasruudin lisäksi myös siviiliruutia, jolloin kannattavuus kääntyisi nousuun.

– Kivääriruudille olisi varmaan kysyntää, sillä meidän laatu tunnetaan maailmalla samaan tapaan kuin Roll Royce -merkki. Ruutientasaisesta laadusta on tullut kiitosta sekä metsästäjiltä että kilpa-ampujiltakin. Uhkana on, että ruudinvalmistuksen tietotaito häviää Suomesta, jos tehdas suljetaan, Malinen sanoo.

Satoja työpaikkoja uhattuna

Eurenco työllistää Laukaassa runsaat sata ihmistä. Yhtiö on tarjonnut tehdasta Patrialle, joka myi viimeiset Eurenco-omistuksensa vuonna 2010. Patrialla on vajaa kuukausi aikaa vastata ostotarjoukseen. Tehtaan alasajo alkaa, jos Patria ei innostu ostotarjouksesta. Teollisuuden ammattiliito TEAM:n pääluottamusmies Janne Lahtinen laskee, että lakkautus veisi suoraan yli sata ja välillisesti noin 200 työpaikkaa.

– Kyseessä olisi lamauttava isku Laukaalle ja koko seutukunnalle. Mistä syntyisi korvaavia työpaikkoja, kun muuta kemianteollisuutta ei ole? Ruutituotannon loppuminen heikentäisi myös kansallista puolustus- ja huoltovarmuutta, Lahtinen sanoo.

Ruutitehdas aloitti toimintansa noin 90 vuotta sitten ja se oli pitkään valtion omistuksessa. Lahtisen mukaan valtiovallan on tehtävä kaikkensa kotimaisen ruutiteollisuuden pelastamiseksi.

– Päättäjät voisivat tukea omistusjärjestelyiden syntymistä tai rahoitusjärjestelyjä. Miksi valtiovalta uhraisi kotimaista teollisuusosaamista? Lahtinen kummastelee.

Vihtavuoren ruutitehtaalle oli yksityinen ostaja viime vuonna. Myyntineuvottelut kaatuivat saastuneen maaperän puhdistamisvastuisiin. Ostajaehdokkaan mielestä valtion vastuulla on noin 90 vuotta kestäneen tehdastoiminnan pilaaman maa-aineksen puhdistaminen.

– Tämä on surkuhupaisaa, sillä maa-ainesten puhdistaminen jää valtion kontolle mikäli tehdas lakkautetaan. Kyllä valtion kuuluu ottaa vastuu, sillä se on ollut pisimpään tehtaan omistaja, Lahtinen muistuttaa.

Lahtisen mukaan jo runsaan viiden miljoonan euron lämpökeskus- ja tykkipuristininvestoinneilla tuotantoa voisi jatkaa kannattavana. Vanha lämpökeskus toimii öljyllä, joten puukäyttöisenä säästettäisiin energialaskuissa. Tykkipuristimen muuntaminen hienoruudille mahdollistaisi sotilasruudin lisäksi myös siviiliruudin valmistuksen.

– Yksityinen ostaja ei olisi ollut kiinnostunut hieromaan kauppoja, jos tehdasta ei pidettäisi kannattavana ja kehityskelpoisena, Lahtinen sanoo.

Ruutitehtaan kohtalo hallituksen käsissä

Hallituksen asettama virkamiestyöryhmä pohtii keinoja ruutituotannon säilyttämiseksi Suomessa. Vihtavuoren ruutitehtaalla työskentelevien ammattiryhmien edustajat kävivät hiljattain Helsingissä tapaamassa työministeri Lauri Ihalaista sekä puolustusministeriön väkeä. Ihalainen totesi tapaamisen jälkeen, että ruutiteollisuuden säilyminen kotimaassa edellyttää uudenlaisia omistusjärjestelmiä Laukaassa.

– Kaikki ovat ilmaisseet huolensa ruutitehtaan tulevaisuudesta. Me tarvitsemme kuitenkin tositoimia, sillä pelkillä puheilla pestään vain käsiä. Meiltä katoaa markkinat, jos päättäjät vitkastelevat ja pallottelevat kohtalomme, Lahtinen pelkää.

Mahdollisista uusista omistusjärjestelmistä on tarkoitus keskustella talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa helmikuun alkupuolella. Uhka kotimaisen osaamisen katoamisesta on hallitukselle kiusallista ja asiasta saattaa syntyä tiukka vääntö. Esimerkiksi valtion omistusohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ei suostunut kommentoimaan Vihtavuoren ruutitehtaan tilannetta millään tavalla.

TEKSTI JA KUVA: MIKA RINNE

> Lue lisää: Kotimainen ruudintuotanto turvattava

Tagit