En halua, että konservatismi on radikaalia, niin kuin se nykyään on. Haluan puhua tytöistä ja pojista, en halua kyseenalaistaa vietämmekö joulua vai emme, Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sanoi Helsingin Sanomien henkilökuvassa.

Huhtasaaren vaalislogan on Suomi takaisin.

– Se tarkoittaa, että Suomi takaisin normaaliksi. Make Finland normal again, Huhtasaari selittää Helsingin Sanomien haastattelussa.

Normaalissa Suomessa tavallisten suomalaisten arvokonservatiivisia mielipiteitä ei leimattu radikaaleiksi, eikä media esittänyt pienten radikaaliporukoiden mielipiteitä itsestäänselvyyksinä.

HS esittelee kaikki presidenttiehdokkaat laajoissa henkilöhaastatteluissa, joissa ehdokkaat tulevat tavallista paremmin myös itse kuulluiksi.

– Olisin halunnut sloganiksi että I want my country back, mutta sitä on hirveän vaikea kääntää. Se on Nigel Faragelta. Faragelta meni 20 vuotta, että hän sai Britannian irti EU:sta. Katson usein hänen puheitaan Euroopan parlamentissa, Huhtasaari kertoo haastattelussa.

”Haastan Niinistön federalismin”

Ulkopolitiikan kysymyksissä Huhtasaari jatkoi aikaisemmista haastatteluista tutulla inhorealistisella linjalla: Venäjän presidentti Vladimir Putin on kovanaama, ja kovanaamat eivät arvosta mitään nöyristelyä.

– Sellaista ei kunnioita kukaan. Mutta ei pidä ainakaan henkilökohtaisesti loukata, Huhtasaari sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö on Huhtasaaren mukaan tasapainoillut Suomen Venäjän-suhteissa hyvin, eikä Huhtasaari näe aihetta haastaa häntä tässä kysymyksessä.

– Haastan kyllä siitä, että Niinistö on federalisti ja haluaa nyt vielä lähteä rajoittamaan sananvapautta, että pitäisi puuttua enemmän vihapuheeseen.

Se on Huhtasaaren mielestä hirveän vaarallinen tie.

– Kiihottaminen pelkästään kansanryhmää vastaan on aivan liian tulkinnanvaraista, ja tämä vihapuhelainsäädäntö on aivan älytöntä. Meillä on jo kunnianloukkaus ja laiton uhkaus lainsäädännössä.

”Jokaisella kansalla on oikeus valtioon”

Huhtasaari sai haastattelussa kommentoida hänestä julkisuudessa toistuvasti esitettyjä valheita ja väärinkäsityksiä.

Mikä on suurin väärinkäsitys, joka sinuun liittyy, Huhtasaarelta kysyttiin.

– Ensinnäkin se, että olisin jotenkin natsi. Olen nimenomaan juutalaismyönteinen. Olen sitä mieltä, että jokaisella kansalla pitää olla valtio. En myöskään ole mikään rasisti tai rotuopin kannattaja, Huhtasaari selitti.

– Sitten tämä ajatus, että olen muka sanonut, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille. Kun kysyttiin, niin vastasin, että kyllä ne kuuluvat kaikille.

Helsingin Sanomat otsikoi kaksi vuotta sitten Huhtasaaren lausuneen, että ”Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille”.

Oikeasti Huhtasaari oli todennut, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille, kun ihmisoikeudet on nimenomaan tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat suojelua Isisin kaltaisia tahoja vastaan.

Keskustelu liittyi väitteeseen, jonka mukaan ihmisoikeudet estäisivät Suomea palauttamatta Isis-taistelijoita kotimaahansa, vaikka heitä tulisi Suomeen satamäärin.

Suomen Uutiset