

Jarno Mela
Lea Mäkipää: Siirtyykö hallitus ennaltaehkäisevään lastensuojeluun
Perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipää kysyi kyselytunnilla peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.), aikooko hallitus siirtää lastensuojelun painopisteen vahinkojen jälkikäteisestä korjaamisesta niiden ennaltaehkäisyyn?
Hän sanoi elävässä elämässä käyneen päinvastoin ja lastensuojelun toimenpiteet ovat siirtyneet kevyemmästä ennaltaehkäisystä raskaisiin korjaaviin toimenpiteisiin, vaikka ennalta ehkäisy olisi kaikkien kannalta paras järjestys. Huovinen oli yhtä mieltä ennaltaehkäisyn tärkeydestä ja sanoi lainsäädännössä olevan ongelmakohtia, joihin aiotaan tarttua.
Tietolähteet käyttöön?
Mäkipää jatkoi, aikooko hallitus parantaa erilaisten tietolähteiden käyttöä ennalta ehkäisevän työn entistä paremmaksi suuntaamiseksi.
– Tiedämme, että tietyillä ryhmillä on suurempi riski lastensuojelun asiakkuuteen, kuten yksinhuoltajilla ja toimeentulotuen saajilla. Olisi toivottavaa, että apu tulisi ajoissa: pienelläkin avulla voi olla tärkeä ennalta ehkäisevä merkitys, kun se tulee ajoissa. Aiotaanko hyödyntää eri järjestelmistä löytyvää tietoa, jotta apua tarvitseva pääsisi tukijärjestelmien piiriin, Mäkipää kysyi.
Huovinen sanoi näin mielellään tehtävän, mutta kun 3-4-vuotias lapsi käy neuvolassa noin yhden kerran vuodessa, voi kysyä, kuinka ammattitaitoinenkaan työntekijä voi havaita avun tarpeen. Hän totesi myös, että lastensuojelu nähdään leimaavaksi. Siitäkin asenteesta pitäisi päästä eroon, jotta apu pääsisi perille.
Jokainen huostaanotto tragedia ja epäonnistuminen
Myös toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä (ps.) korosti, kuinka jokainen huostaanotto on tragedia ja kertoo epäonnistumisesta. Sen jälkeen perhe jää usein yksin taistelemaan huonoin mahdollisuuksin saada perheen jälleen kokoon, vaikka perheen uudelleen yhdistämisen pitäisi olla mahdollista.
– Miten hallitus siirtää painopisteen ennaltaehkäisyyn, Mäntylä kysyi.
Huovinen piti huostaanottoa aina viimeisenä keinona. Hän piti tarpeellisena lisätä koulutusta myös lastenhoidossa. Hän sanoi meneillään olevankin sekä nopeasti että pitkäaikaisesti vaikuttavien keinojen ohjelmasuunnittelu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestää asiaa koskevan valtakunnallisen koulutuksen ja julkaisee siitä myös kirjallisen oppaan, Huovinen kertoi.
Hän sanoi rerursseista olevan vajetta ja henkilökunnan olevan kentällä lujilla, mutta hän korosti kyseen olevan myös suunnittelusta: monella paikkakunnalla on myös onnistuttu resurssipulasta huolimatta. Esimerkiksi Imatralla on pystytty pienentämään lastensuojelun kuluja ja siirtämään painopistettä kevyeen ennalta ehkäisyyn.
– Ovatko resurssit kaikkialla tehokkaassa käytössä, hän kysyi.
Koska apua perheiden mielenterveysongelmiin?
Mika Niikko (ps.) totesi joka viidennen lapsen elävän perheessä, joiden vanhemmat kärsivät mielenterveyden ongelmista. Myös lapset saavat usein hoitoa 24. ikävuoteen mennessä. Ongelmat sukupolvittuvat.
Mielenterveysongelmista hoidettavien nuorten määrä on noussut 17 000:een vuodessa. Toisaalta hoitoa on vähennetty: kun 20 vuotta sitten 60 000 perhettä sai apua, kun voimat eivät riittäneet – se saattoi olla ohimeneväkin tilanne.
– Mutta nyt saa apua vain, kun perhe on lastensuojelun asiakkaana. Antaako hallitus kunnille lisää resursseja, jotta ennalta ehkäisevää toimintaa voidaan lisätä, Niikko kysyi.
Huovinen vastasi, että asiaan koetetaan saada parannusta sosiaalihuoltolain kautta, joka tuodaan eduskuntaan toivottavasti tämän kauden aikana.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.