
Liittokansleri Kurzin uusi hallitus kiristää tuntuvasti Itävallan maahanmuuttopolitiikkaa
Itävallan uunituore hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) ja maahanmuuttokriittinen vapauspuolueen (FPÖ) yhteishallitus kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa rutkasti. Uusi hallitus on saanut vaihtelevan vastaanoton muualla Euroopassa.
Itävallan uusi liittokansleri on kansanpuolueen 31-vuotias Sebastian Kurz. Varakansleriksi nousee FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache. FPÖ sai sisä- ja puolustusministerit, sekä nimetä ulkoministerin. Ulkoministeri on Lähi-idän asiantuntija Karin Kneissl. Hän ei tosin kuulu vapauspuolueeseen. Kneissl puhuu sujuvasti useita kieliä.
Kansanpuolue sai talous-, valtiovarain- ja oikeusministerien salkut.
Maahanmuuton kiristykset
Itävallan lävitse kulki yli miljoona turvapaikanhakijaa vuonna 2015 alkaneen maahanmuuttokriisin keskellä. Vaikka suurin osa matkaajista hakeutui Saksaan, kuormitti turvapaikanhakijavyöry Itävallan resursseja merkittävästi.
Itävallan hallitus aikoo lopettaa rahalliset korvaukset maahanmuuttajille. Maahanmuuttajat saavat rahan sijaan perushuollon. Maahanmuuttajien mahdolliset käteisvarat käytetään kulujen kattamiseen.
– Enää eivät ne maahanmuuttajat, jotka eivät ole työskennelleet päivääkään Itävallassa saa tuhansia euroja sosiaalitukia, Strache kirjoitti Facebookissa.
Maahanmuuttajien tulee luovuttaa väliaikaisesti kännykkänsä viranomaisille. Kännykkätiedoilla selvitetään muun muassa se, mitä reittiä maahanmuuttajat ovat saapuneet Itävaltaan.
Itävalta evää pääsyn maahan kaikkien moniavioituneiden puolisoilta. Este koskee myös pakko- ja lapsiavioliittoon naituja puolisoita.
Maahanmuuttajia hoitavat lääkärit voivat joutua raportoimaan viranomaisille luottamuksellistakin tietoa.
Lisäksi turvapaikanhakijoiden lapset joutuvat osallistumaan erilliseen kotoutuskoulutukseen.
Saksan demarit: paluu Itävalta-Unkarin aikaan
Ranskan kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen kertoi Itävallan vapauspuolueen hallituspaikan olevan erinomainen uutinen Euroopalle. Le Pen kertoi myös EU:n tappavan Euroopan.
Saksan sosialidemokraattien kansanedustaja Achim Post piti Itävallan hallituksen tarkoittavan Itävalta-Unkarin paluuta.
Italia on esittänyt myös huolensa vapauspuolueen hallitustaipaleesta. Itävallan hallitus on aikeissa myöntää Itävallan passit Etelä-Tirolin alueen saksankielisille italialaisille. Italian ulkoministeriön mukaan kansalaisuuden myöntäminen etnisin perustein on ongelmallista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.