

Lindström: Kotouttamisen epäonnistuminen johtaisi vielä suurempiin ongelmiin
Oleskeluluvan saavat turvapaikanhakijoiden kotouttaminen on suurelta osin epäonnistunut. Turvapaikkataustaisten työnhakijoiden työllisyysluvut ovat murskaavan huonoja. Ongelmat kärjistyvät entisestään tulijamäärien noustua. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström esitteli tiistaina keinoja, joilla työllisyystilannetta yritetään parantaa.
Suomeen on tullut tänä vuonna jo noin 35 000 turvapaikanhakijaa. Heistä noin kolmannes saanee turvapaikan.
Aiemmin yli puolet maahanmuuttajista tuli työn tai opiskelun perässä. Eniten tultiin Virosta ja Venäjältä. Turvapaikanhakijoita oli vain nelisen prosenttia tulijoista, kansainvälisen suojelun saajia oli 10 prosenttia. Kaikki tämä on nyt muuttunut, kun suurin osa tulee maahamme nyt Irakista, 70 prosenttia, Afganistanista 11, Somaliasta 7, Albaniasta 2 ja Syyriasta vain 2 prosenttia.
– Entiset keinot eivät ole onnistuneet. Tarvitsemme ennakkoluulottomia uusia ratkaisuja, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) linjasi työ- ja elinkeinoministerin tiedotustilaisuudessa, joka esitteli uusia keinoja maahanmuuttajien kotouttamiseksi tiistaina Helsingissä.
– Kotouttamisen onnistuminen on tärkeää veronmaksajien varojen säästämiseksi ja radikalisoitumisen estämiseksi. Siksi me kannatamme aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta. Mutta kun meillä on kuitenkin ennestään suurtyöttömyyttä, emme rakenna mitään ohituskaistoja maahanmuuttajille. Pidämme huolen, ettei synny mitään vastakkainasetteluja täkäläisille työmarkkinoille, Lindström painotti.
Sitoutumissopimus Viron malliin?
Lindström esittää pohdittavaksi myös Virossa jo käytössä olevan keinon: siellä maahantulijan pitää opetella yhteiskunnan toiminnasta, toimintatavoista ja periaatteista oppimateriaali ja tenttiä se hyväksytysti – ja kirjoittaa nimi alle, että hän ymmärtää ja hyväksyy nämä. Se on sitoutumissopimus.
– Sitten hän ei voisi sanoa, etten ole tiennyt tai ymmärtänyt. En ole tätä esittänyt vielä tehtäväksi, mutta minusta tämä on ajattelemisen arvoinen ajatus, Lindström pohtii.
Osaamista selvitetään jo ennen turvapaikkaa
Jatkossa maahanmuuttajien osaamista arvioidaan jo vastaanottovaiheessa ennen kuin pysyvä turvapaikka on saatu. Selvitetään, mitä he ovat tehneet lähtömaissaan – ajaneet taksia tai korjanneet autoja. TEM kehittää verkkotyökalua, jolla turvapaikanhakijat voisivat itse arvioida osaamistaan jo ennen oleskeluluvan saamista. Tulijat yritetään saada töihin tai yrittäjiksi mahdollisimman pian.
Vastikkeeksi tekemistä
Lindström toivoo, että maahanmuuttajat voisivat tehdä jotakin työn tapaista jo vastaanottokeskuksissa. Se estää turhautumista ja vähentää siitä poikivia väärinkäytöksiä ja se osallistaa ihmisiä yhteiskuntaan.
– Työ voisi olla esimerkiksi vastaanottokeskuksen korjaamista ja maalaamista. Se voisi olla myös erilaista risusavottaa. Suomessa on monenlaista tekemätöntä työtä, Lindström puntaroi.
Palkattoman vapaaehtoistyön tekeminen on laillista jo nyt vastaanottokeskuksissa. Palkallinen työ on mahdollista karenssiajan jälkeen, joka on kolme kuukautta, jos on tullut papereiden kanssa ja kuusi kuukautta, jos papereita ei ole ollut.
Marjakin pitää poimia maasta
– Seuraava vaihe voisi olla kausityö. Olemme miettineet, että kun meillä on kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, niin olisiko viisaampaa antaa heidän poimia marjoja sen sijaan, että thaimaalaiset tulevat tänne toiselta puolelta maapalloa, Lindström aprikoi.
Työllistymisessä ja kotoutumisessa täytyy olla realisti: toiset sopeutuvat nopeammin, mutta toisilla menee vuosia ennen kuin palaset sattuvat kohdilleen.
– He etsivät omat polkunsa. Haaste on valtava ja siksi me tarvitsemme uutta ajattelua ja toimintamallia. Kaiken pitää toimia myös käytännössä eikä vain teoriassa, Lindström toteaa.
Tässä ei saa epäonnistua
Miten Lindström myy ajatuksen kotouttamisesta puolueen kannattajille, joista niin moni suhtautuu turvapaikkojen myöntämiseen erittäin kriittisesti?
– Siinäpä onkin kysymys! Monihan katsoo, että nämä ihmiset pitäisi karkottaa saman tien pois. Mutta siinä vaiheessa, kun he jo ovat täällä, me emme voi mitään. Itse näen niin, että oleskeluluvan saaneiden asiat täytyy hoitaa hyvin. Sillä jos me emme hoida tätä asiaa, niin sitten meillä vasta onkin ongelma. Tämä on ainoa motiivini – hoitaa tämä niin hyvin kuin mahdollista, jotta emme saisi tästä vielä suurempia ongelmia, Lindström vastaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.