Perussuomalaisten kouvolalaiskansanedustaja Jari Lindström pitää kaavailtua henkilöstön vähennystä välttämättömänä.

– Perussuomalaisten ryhmä on sitoutunut laittamaan kaupungin talouden kuntoon, eikä se onnistu ilman henkilöstön vähennyksiä. 600 henkilön vähennys on melko odotettu, itse odotin noin 500 henkilön lukua, Lindström toteaa Perussuomalaiselle.

Liitoksen alku oli vaikea

Liitoksen taustalla on kuuden kunnan yhdistyminen vuonna 2009, mikä oli Lindströmin mukaan melkoinen soppa. Jokaisessa kunnassa oli omat hallinnolliset tapansa, poliittinen päätöksentekokulttuuri ja erilainen tietotekniikka, mikä varsinkin aiheutti ongelmia.
– Ensimmäiset 1,5 vuotta oli tosi vaikeaa: kaupungin talouslukuja oli vaikeaa saada kohdalleen, kun kuntien erilaiset tietotekniset järjestelmät eivät antaneet lukuja ulos! Paljon rahaa kului uusien laitteiden hankintaan, Lindström kertoo.
Uudesta Kouvolasta tuli poliittinen sulatusuuni, kun kokoomuslaiseen Kouvolaan liittyivät umpipunaiset Kuusankoski ja Anjalankoski ja ympäröivät keskustalaiset Jaala, Elimäki ja Valkeala.

Suoja-aika järjetön

Viiden vuoden suoja-ajan vuoksi täytyi kaikille työntekijöille keksiä jos jonkinlaista tehtävää. Palkoista ei siis voinut säästää – varsinkaan siksi, kun palkkoja harmonisoitaessa niitä voitiin vain nostaa, ei koskaan laskea.
– Suoja-aika on aivan järjetön keksintö. Se estää saamasta yhdistymisestä tuntuvia säästöjä. Hyvä, että Timo Soini (ps.) on ottanut sen poistamisen esiin, Lindström toteaa.
Hän arvelee suoja-ajan olevan pelkästään demarien keksintö. Toisaalta voi miettiä, montako kuntaliitosta tehtäisiin, jos suoja-aikaa ei olisi.

Suoja-aika pakottaa
säästämään palveluista

Vakavinta on, että suoja-aika pakottaa etsimään säästökohteita muualta.
– Säästökohteita etsittäessä katseet suuntautuivat palveluihin, etenkin kyläkouluihin. Karsinta kohdistui reunimmaisiin kuntiin ja kyliin. Voi kysyä, olisiko tulos ollut toisenlainen, jos henkilöstökuluja ja -rakenteita olisi voitu kehittää heti tarkoituksenmukaisesti, Kuusankoskella syntynyt ja yhä asuva Lindström kysyy.
– Nyt tulevissa säästöissä linjaamme, ettei tekeviä käsiä vähennetä, vaan säästöt suunnattaisiin hallintoon, Lindström painottaa.

Kaupunkiseudun
liitoksen prototyyppi

87 000 asukkaan Kouvolaa voi pitää kuntaliitosten prototyyppinä. Lindström kehottaa huomioimaan myös liitosten tuomat vaikeudet.
– Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) kehuu meitä aina hyväksi esimerkiksi. Olen pyytänyt häntä kertomaan myös meidän vaikeuksistamme. Olemme yhteistyössä Salon kanssa, joilla on ihan samat vaikeudet. Mutta eivät he kerro, hyödyt kerrotaan vain. Haitoista kertominen voisi vähentää intoa liitoksiin, Lindström otaksuu.
Toisaalta jos liitos syö rahaa, kului sitä silloinkin, kun kunnat olivat erillään. Teollisuuden rakennemuutos vaikutti alueella rajusti ja pakotti yhdistämään voimia. Rakennemuutos pienentää verotuloja ja painaa taloutta yhä raskaasti.

Mitä neuvoja?

– Liitoksesta pitää päättää niin ajoissa, että tietotekniset ratkaisut ehditään yhdistää ennen kuin liitos tulee voimaan. Muuten siitä tulee kaaos. Samalla pitää miettiä myös mahdollisia palveluiden muutoksia. Niitä järkeistetään kuitenkin ja se merkitsee keskittämistä ja karsimista. Jos viiden vuoden suoja-ajasta ei päästä eroon niin vähintäänkin ketjuttaminen pitäisi estää, Lindström tiivistää.
Suoja-aika on saattanut venähtää lähes kymmeneen vuoteen, jos liitosalueeseen on liittynyt lisää kuntia suoja-ajan kuluessa.

Sotekin uusiksi

Kouvola sai kokonsa vuoksi oikeuden järjestää omat sote-palvelunsa kokonaan itse jo ennen keväistä Petteri Orpon (kok.) työryhmän linjausta. Kunnan sote-palvelut keskitetään yhteen taloon, jonka paikka on määrätty Kouvolan kuntakeskukseen.
– Se on uudenlainen järjestely. Mutta muuta ei ole ehditty tekemään, lapionpistoakaan ei ole kaivettu. Talouden kurimuksessa mietityttääkin, kuinka voimme rahoittaa uuden investoinnin, Lindström miettii.

Identiteetti säilyy

– Identiteettiä tuntuu kuntaliitos vain vahvistavan. Ihmiset korostavat entistä enemmän, mistä ovat kotoisin. Itse sanon Helsingissä, että olen Kouvolasta, mutta täsmennän sitten, että Kuusankoskelta, Lindström kertoo.

Veli-Pekka Leskelä