Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) pohtii blogissaan hallitusvastuun taakkaa ja toteaa, että perussuomalaiset ovat joutuneet hyväksymään vaikeita asioita. Toisaalta hän muistuttaa, että hallitus on uskaltanut ryhtyä rakenteellisiin uudistuksiin. Julkista taloutta on lykitty kasvu-uralle, ja leikkaukset on – vaaliohjelman mukaisesti – aloitettu maahanmuutosta ja kehitysavusta.

– Kaikkea tavoitteita/lupauksia emme ole pystyneet lunastamaan, se pitää rehellisesti tunnustaa. Olemme joutuneet, hallitusvastuun vuoksi, hyväksymään meille vaikeita asioita. Niin ovat joutuneet muutkin hallituspuolueet. Hallitusohjelma on aina kompromissi, Lindström kirjoittaa.

Lindström muistuttaa perussuomalaisten vaaliohjelmasta, jossa todetaan: ”Julkinen talous kestävälle pohjalle: Seuraavan hallituksen on jatkettava julkisen sektorin kestävyysvajeen umpeen kuromista. Tarvittavat leikkaukset on aloitettava maahanmuuton ja kehitysavun tapaisista maailmanparannusmenoista. Pelkät leikkaukset eivät kuitenkaan riitä, vaan myös taloutemme ja työllisyytemme on saatava kasvu-uralle”.

– Kun tuon lukee, niin tuota tässä on nimenomaisesti ryhdytty tekemään. On puututtu tiukasti maahanmuuttoon ja leikattu kehitysavusta. Kuten tavoittelimme.

– Eli yksi keskeisimmistä tavoitteistamme oli ja on talouden saattaminen kestävälle pohjalle. Julkisen sektorin kestävyysvajeen umpeen kurominen on siinä aivan olennaista. Nyt kun sitten teemme kuten tavoittelimme, tuo se mukanaan myös niitä ikäviä päätöksiä. Leikkaukset eivät ole koskaan mukavia. Mutta 10 miljardia euroa, josta 4 mrd. vaalikauden aikana on niin valtava määrä rahaa, että sitä ei vaan löydy ”helposti”. Sen löytäminen oli itse asiassa hallitusneuvotteluiden vaikeimpia haasteita. Taisi olla peräti se kaikkein vaikein.

– Jos joku puolue antaa siis sellaisen kuvan, että miljardien eurojen sopeuttaminen onnistuu ilman puuttumista myös eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien ja muiden vähempiosaisten etuihin, se on melkoisen mahdotonta. No, jos ottaa vaan lisää velkaa, kuten Vasemmistoliitto, niin se on toki eri asia. Mutta jos puolue on edellyttänyt ja sitoutunut vaaliohjelmassaan miljardien eurojen sopeuttamiseen, niin se ei onnistu uskottavasti ilman puuttumista myös edellä kerrottujen ryhmien etuihin. Tätä ristiriitaa pitää ihmisten penätä opposition vaihtoehdoista. Opposition pitää pystyä kertomaan myös kipeät leikkauskohteet rehellisesti.

Lindström listaa myös onnistumisia. Niiden joukkoon kuuluvat perussuomalasiten esittämät turvapaikkapoliittinen ohjelma, ministerien palkkojen lasku ja puoluetuen lasku kahdesti. Myös sote, aluehallintouudistus ja työttömyysturvan käyttöalan laajennus ovat positiivisella puolella.

– Kun vastuu päätettiin siis ottaa ja lähteä mukaan hallitukseen, niin se vastuu pitää nyt uskaltaa kantaa. Eikä lähteä karkuun kun tulee vaikeaa. Kyllä, gallupit näyttävät surkeita lukuja ja maksamme hallitusvastuusta todella kovaa hintaa, mutta se ei ollut ainakaan itselleni mikään yllätys. ”Tuomio” tulee vaaleissa ja sitten on aika tehdä johtopäätöksiä. Itse olen enemmän huolissani siitä miten Suomen käy jollei laivaa saada käännetyksi. Vaalien pelko ei saa estää ikävienkään päätösten tekemistä.

SUOMEN UUTISET