

MATTI MATIKAINEN
Lindström: Omistajaohjauksen pallo hukassa
Aiheesta useammankin kerran kirjoittaneena – ja siitä ministeriltä kysyneenä – totean olevani seuraavan uutisotsikon kanssa aivan samaa mieltä: Pro: Valtion omistajapolitiikka ”surkeaa ja ammattitaidotonta”.
Näin toteaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari: ”Yritys ulkoistaa työpaikat intialaisyritykselle, sieltä saapuu asiantuntijaviisumilla porukkaa opettelemaan systeemit, ulkoistettujen tehtävänä on kouluttaa kaikki tarvittava. Muutaman kuukauden kuluttua asiantuntijat voivat häipyä maasta tarvittavan tieto-taidon kanssa ja vanhat työntekijät palkitaan irtisanomisilla”.
Jos omistajaohjaus on tapahtuvien asioiden hiljaista hyväksymistä ja valtion omistamien yritysten ”kehittäminen” tapahtuu pääasiassa irtisanomalla, voidaan kysyä johtamisen ja osaamisen perään sekä valtion rooliin omistajana. Valtio kun ei tunnu omistajana ottavan kantaa juuri mihinkään, tai sitten se piiloutuu Solidiumin selän taakse.
Myöskään Stora Enson toimista ei ole löytynyt mitään moitteita tai itse asiassa kyse on pelkästä inhimillisestä virheestä. Finnairin rikkurityövoiman käyttökin on kiistetty yhtiön puolelta. Eli kaikki on hyvin? Ei ole.
Valtion tulisi mielestäni määritellä omistamiensa yritysten – muidenkin kuin strategisten yhtiöiden (Neste, Fortum ja Finnair) – merkitys uudelleen. Ymmärrän toki, että tuloksen tekeminen ja tappioiden välttäminen on tärkeää, mutta valtiolla tulisi olla kärsivällisyyttä ns. normaalia omistajaa enemmän ja sen pitäisi kyetä ottamaan huomioon myös alueelliset vaikutukset sekä työllisyysnäkökulmat.
Ainakaan valtion ei tule tehdä päätöksiään kvartaaliajattelun pohjalta, lyhytjännitteisesti. Mielestäni omistamisen kriteerit tulisikin keskustella perusteellisesti ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet ajoissa. Omistajaohjauksessa on tällä hetkellä ”pallo hukassa”. Se on syytä löytää ennen kuin se pomppii lopullisesti näkymättömiin. Näitä uutisia kun tuntuu tulevan päivittäin.
Kunnan – kuten valtionyhtiönkin – tulisi aina miettiä toiminnassaan myös alueellista etua. Onneksi mm. hankintalakia ollaan uudistamassa ja kriteereihin tulee myös muuta kuin pelkkä hinta. Myös valtion omistajaohjaus pitäisi määritellä uusiksi kriteerien osalta.
JARI LINDSTRÖM
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.