

MATTI MATIKAINEN
Lindström: Omistajaohjauksen pallo hukassa
Aiheesta useammankin kerran kirjoittaneena – ja siitä ministeriltä kysyneenä – totean olevani seuraavan uutisotsikon kanssa aivan samaa mieltä: Pro: Valtion omistajapolitiikka ”surkeaa ja ammattitaidotonta”.
Näin toteaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari: ”Yritys ulkoistaa työpaikat intialaisyritykselle, sieltä saapuu asiantuntijaviisumilla porukkaa opettelemaan systeemit, ulkoistettujen tehtävänä on kouluttaa kaikki tarvittava. Muutaman kuukauden kuluttua asiantuntijat voivat häipyä maasta tarvittavan tieto-taidon kanssa ja vanhat työntekijät palkitaan irtisanomisilla”.
Jos omistajaohjaus on tapahtuvien asioiden hiljaista hyväksymistä ja valtion omistamien yritysten ”kehittäminen” tapahtuu pääasiassa irtisanomalla, voidaan kysyä johtamisen ja osaamisen perään sekä valtion rooliin omistajana. Valtio kun ei tunnu omistajana ottavan kantaa juuri mihinkään, tai sitten se piiloutuu Solidiumin selän taakse.
Myöskään Stora Enson toimista ei ole löytynyt mitään moitteita tai itse asiassa kyse on pelkästä inhimillisestä virheestä. Finnairin rikkurityövoiman käyttökin on kiistetty yhtiön puolelta. Eli kaikki on hyvin? Ei ole.
Valtion tulisi mielestäni määritellä omistamiensa yritysten – muidenkin kuin strategisten yhtiöiden (Neste, Fortum ja Finnair) – merkitys uudelleen. Ymmärrän toki, että tuloksen tekeminen ja tappioiden välttäminen on tärkeää, mutta valtiolla tulisi olla kärsivällisyyttä ns. normaalia omistajaa enemmän ja sen pitäisi kyetä ottamaan huomioon myös alueelliset vaikutukset sekä työllisyysnäkökulmat.
Ainakaan valtion ei tule tehdä päätöksiään kvartaaliajattelun pohjalta, lyhytjännitteisesti. Mielestäni omistamisen kriteerit tulisikin keskustella perusteellisesti ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet ajoissa. Omistajaohjauksessa on tällä hetkellä ”pallo hukassa”. Se on syytä löytää ennen kuin se pomppii lopullisesti näkymättömiin. Näitä uutisia kun tuntuu tulevan päivittäin.
Kunnan – kuten valtionyhtiönkin – tulisi aina miettiä toiminnassaan myös alueellista etua. Onneksi mm. hankintalakia ollaan uudistamassa ja kriteereihin tulee myös muuta kuin pelkkä hinta. Myös valtion omistajaohjaus pitäisi määritellä uusiksi kriteerien osalta.
JARI LINDSTRÖM
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.