Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela on tyytymätön kehitysavulla aikaan saatuun muutokseen Afganistanissa. Kirjallisessa kysymyksessään Lohela tiedustelee, onko hallitus valmis leikkaamaan Afganistanille myöntämäänsä kehitysapua maan huonon ihmisoikeustilanteen ja korruption vuoksi.

– Norjan hallitus ilmoitti 4.10. leikkaavansa apuaan Afganistanille 50 miljoonalla kruunulla. Norjan hallitus perusteli päätöstään sillä, että Afganistan ei ole tehnyt tarpeeksi naisten aseman parantamiseksi ja korruption kitkemiseksi, Lohela selventää.

Afganistania vaivaavat naisten ala-arvoinen kohtelu ja valtoimenaan rehottava korruptio. Norjan Kabulin-lähetystön raportin mukaan 87 prosenttia afganistanilaisista tytöistä ja naisista on joutunut väkivallan kohteeksi. Samaan aikaan Transparency International -järjestön mukaan Afganistan on yksi maailman korruptoituneimmista maista.

Suomen tulisi Lohelan mielestä olla johdonmukainen vaatiessaan tuloksia kehitysmaissa, joihin rahallista tukea myönnetään. Nicaraguasta Suomen saamat kehitysyhteistyökokemukset kertovat karua kieltään siitä, miten vaikeaa korruptoituneessa ympäristössä toimiminen on.

– Suomen kehitysapuvelvoitteiden tulisi perustua vastavuoroisuuden periaatteelle, jossa myös avun kohteella on oma vastuunsa. Suomen on mahdollista vaikuttaa Afganistanin kehitykseen, koska olemme maan merkittävä tukija.

– Muiden avunantajamaiden tavoin myös Suomi seuraa ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehittymistä, joihin liittyvää työtä rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Nyt on oiva paikka ryhtyä sanoista tekoihin ja kytkeä rahoitus selkeisiin tuloksiin, Lohela huomauttaa.

PS VERKKOTOIMITUS