

LEHTIKUVA
Lopullinen tuomio: Kilpailukykypakettia ei tule
Nyt se on lopulta selvää: kovasti toivottua työmarkkinajärjestöjen sopimaa yhteiskuntasopimusta ei tule. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta Kesärannassa viimeisten neuvotteluyritysten jälkeen tänään iltapäivällä.
Tilanne näytti hyvin synkältä jo keskiviikkona, kun työmarkkinajärjestöt ilmoittivat, etteivät neuvottelut onnistu. Pääministeri hämmästeli osapuolten kyvyttömyyttä sopimiseen vaikeana aikana, jolloin yhteistä sopimista todella tarvittaisiin, mutta hän jätti oven raolleen vielä mahdollista tulevaa sopua varten. Hän ilmoitti pitävänsä yhteyttä osapuoliin lähipäivien aikana.
Painopiste siirtyy paikalliseen sopimiseen
Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) toivoi, että järjestöt löytäisivät vielä järjen tässä tilanteessa.
– Minulla oli muutama idea, millä voitaisiin keskusteluja jatkaa, mutta kyllä se on selvä, ettei yhteiskuntasopimuskeskusteluille ei ole jatkon edellytyksiä, Sipilä totesi.
– Ilmoitin kuitenkin siinä kaikille, että hallitus ei laita ovea kiinni eli pallo on puoleltamme edelleen työmarkkinajärjestöillä.
Sipilä kertoi, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat neuvotelleet samaan aikaan paikallisesta sopimisesta.
– Tätä keskustelua käytiin hetki sitten yläkerrassa ja keskustelu siitä jatkuu. Kaikki ovat valmiit etenemään tässä asiassa. Hallitus määrittelee omat periaatteensa ja tavoitteensa ensi viikon alkupuolella ja sitten keskustelemme asiasta tarkemmin työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eli yhteydenpitomme painopiste siirtyy paikallisen sopimisen kokonaisuuteen, Sipilä kertoi.
Kaatuminen ei ollut suuri yllätys
Sipilältä kysyttiin, oliko hallitus valmis joustamaan jostakin seikasta yhteiskuntasopimuksen saamiseksi aikaan. Hän vastasi, ettei mitään joustamista ollut, koska ei ollut mitään esitystä, johon olisi voinut vastata.
Sipilä totesi, että työmarkkinajärjestöillä on yhä pallo haettavana eli puuttuvat osat kilpailukykypakettiin: viisi miljardia rakenteellisista säästöistä ja toinen mokoma palkkaratkaisuilla.
Hän toisti hallituksen yrittäneen aiemmin kolmeen kertaan – ilman ennakkoehtoja – yhteisen tavoitteen sopimista yhteiskuntasopimusneuvotteluiden pohjaksi. Mutta edes yhteisestä tavoitteesta ei pystytty sopimaan. Sen jälkeen työmarkkinajärjestöt halusivat kokeilla vielä itse, onnistuisiko sopiminen. Sekään ei onnistunut.
Pääministeri myönsi, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli aikoinaan henkilökohtainen tappio. Se, etteivät työmarkkinajärjestötkään onnistuneet korjaamaan tilannetta, ei ollut mikään suuri yllätys.
Hallituksen paketti eduskuntaan helmikuussa
Sipilä kertoi, että hallituksen oma kilpailukykypaketti, joita oppositio haukkuu pakkolaiksikin, etenee suunnitelmien mukaan. Esityksestä saadaan lausunnot hänen muistaakseen ensi keskiviikkona ja sitten katsotaan, pitääkö esitykseen tehdä joitakin muutoksia. Eduskuntaan saadaan hallituksen esitys ensi helmikuussa eduskunnan palattua joulutauolta.
Omia ideoitaan, joiden pohjalta hän arveli neuvotteluita voitavan jatkaa, hän ei ruvennut selittämään.
– Tämä tulee hiukan entisestä elämästä: pieleen menneitä prototyyppejä ei julkisteta, Sipilä kuittasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.