– Surkea juttu, kommentoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) päivän suurta uutista eli yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kaatumista keskiviikkona eduskunnassa. Hän jätti kuitenkin pienen toivon itämään.

– Muutama päivä tässä katsotaan kuinka käy, mutta pettymys on suuri, Lindström murehti.

Kenen syy?

– Ei tässä syyllisiä kannata alkaa etsimään, Lindström korosti kuitenkin.

Ei suunnitelmia

Lindström kertoi, että nyt edetään niiden suunnitelmien mukaan jotka hallitus on ennestään kaavaillut. Varmaankin viikonloppuun mennessä selviää, kuinka jatkon kanssa käy, Lindström arvioi. Hallituksen alkuperäinen määräaika yhteiskuntaneuvotteluiden ratkaisulle tulee täyteen maanantaina.

Toivottavasti järki löytyy

Lindström piti sopimuksen merkitystä suurena.

– Totta kai se on Suomelle tärkeä asia – toivottavasti vielä löytyisi järki, että pääsisimme eteenpäin, Lindström toivoi.

Pääministeriä hän ei ruvennut kuitenkaan ratkaisuissa neuvomaan toimittajien uteluista huolimatta.

Hallituksen ns. pakkolait etenevät kuitenkin hallituksen valmistelussa aiempien suunnitelmien mukaan. Samoin paikallinen sopiminen, josta tulee hallituksen esitys jo lähiaikoina.

Sipilä: Tämä oli jo neljäs yritys

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) näki tilanteen synkkänä.

– Kyllä vähän huonolta näyttää sopeutuminen tähän euroaikaan. Tässä tilanteessa, jossa euroaikana talous menee alaspäin, työmarkkinajärjestöt eivät näytä kykenevän tekemään tämän ajan vaatimia päätöksiä, Sipilä moitti.

Nyt odotetaan hallituksen omaa kilpailukykypakettia lausuntokierrokselta hallituksen viimeistelyyn.

– Kyllä tämä pettymys jälleen kerran oli. Kolme kertaa yritin sitä itse ja neljännen kerran työmarkkinajärjestöt kysyivät, saavatko he yrittää. Totta kai suostuin siihen, että he saavat – ja tässä on lopputulos, Sipilä pahoitteli.

Suomen tilanne historiallisen heikko

Sipilä muistutti, että ratkaisua on yritetty hakea jo monta kertaa. Hän olisi toivonut yhdessä tekemisen henkeä nyt, kun Suomen työllisyys on historiallisen heikoissa kantimissa.

– Me yritimme kolme kertaa sillä tavalla, että asetetaan itse tavoite työmarkkinajärjestöjen kanssa yhdessä ja haetaan ratkaisu. Kolme kertaa yritimme, se ei onnistunut. Nyt he ovat yrittäneet keskenään sitä – ei päästä eteenpäin. En näe tässä tilanteessa kyllä muuta kuin edetä tämän hallituksen omilla toimilla.

– Olisin toki toivonut, että tällaisessa tilanteessa, jossa Suomen työllisyys on näin heikoissa kantimissa, samoin kuin talous, joka on historiallisen huonossa tilanteessa, että nyt olisi löytynyt yhdessä tekemisen henkeä. Mutta ei näköjään sitä löytynyt, Sipilä harmitteli.

Veli-Pekka Leskelä