LEHTIKUVA
Lopullinen tuomio: Kilpailukykypakettia ei tule
Nyt se on lopulta selvää: kovasti toivottua työmarkkinajärjestöjen sopimaa yhteiskuntasopimusta ei tule. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta Kesärannassa viimeisten neuvotteluyritysten jälkeen tänään iltapäivällä.
Tilanne näytti hyvin synkältä jo keskiviikkona, kun työmarkkinajärjestöt ilmoittivat, etteivät neuvottelut onnistu. Pääministeri hämmästeli osapuolten kyvyttömyyttä sopimiseen vaikeana aikana, jolloin yhteistä sopimista todella tarvittaisiin, mutta hän jätti oven raolleen vielä mahdollista tulevaa sopua varten. Hän ilmoitti pitävänsä yhteyttä osapuoliin lähipäivien aikana.
Painopiste siirtyy paikalliseen sopimiseen
Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) toivoi, että järjestöt löytäisivät vielä järjen tässä tilanteessa.
– Minulla oli muutama idea, millä voitaisiin keskusteluja jatkaa, mutta kyllä se on selvä, ettei yhteiskuntasopimuskeskusteluille ei ole jatkon edellytyksiä, Sipilä totesi.
– Ilmoitin kuitenkin siinä kaikille, että hallitus ei laita ovea kiinni eli pallo on puoleltamme edelleen työmarkkinajärjestöillä.
Sipilä kertoi, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat neuvotelleet samaan aikaan paikallisesta sopimisesta.
– Tätä keskustelua käytiin hetki sitten yläkerrassa ja keskustelu siitä jatkuu. Kaikki ovat valmiit etenemään tässä asiassa. Hallitus määrittelee omat periaatteensa ja tavoitteensa ensi viikon alkupuolella ja sitten keskustelemme asiasta tarkemmin työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eli yhteydenpitomme painopiste siirtyy paikallisen sopimisen kokonaisuuteen, Sipilä kertoi.
Kaatuminen ei ollut suuri yllätys
Sipilältä kysyttiin, oliko hallitus valmis joustamaan jostakin seikasta yhteiskuntasopimuksen saamiseksi aikaan. Hän vastasi, ettei mitään joustamista ollut, koska ei ollut mitään esitystä, johon olisi voinut vastata.
Sipilä totesi, että työmarkkinajärjestöillä on yhä pallo haettavana eli puuttuvat osat kilpailukykypakettiin: viisi miljardia rakenteellisista säästöistä ja toinen mokoma palkkaratkaisuilla.
Hän toisti hallituksen yrittäneen aiemmin kolmeen kertaan – ilman ennakkoehtoja – yhteisen tavoitteen sopimista yhteiskuntasopimusneuvotteluiden pohjaksi. Mutta edes yhteisestä tavoitteesta ei pystytty sopimaan. Sen jälkeen työmarkkinajärjestöt halusivat kokeilla vielä itse, onnistuisiko sopiminen. Sekään ei onnistunut.
Pääministeri myönsi, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli aikoinaan henkilökohtainen tappio. Se, etteivät työmarkkinajärjestötkään onnistuneet korjaamaan tilannetta, ei ollut mikään suuri yllätys.
Hallituksen paketti eduskuntaan helmikuussa
Sipilä kertoi, että hallituksen oma kilpailukykypaketti, joita oppositio haukkuu pakkolaiksikin, etenee suunnitelmien mukaan. Esityksestä saadaan lausunnot hänen muistaakseen ensi keskiviikkona ja sitten katsotaan, pitääkö esitykseen tehdä joitakin muutoksia. Eduskuntaan saadaan hallituksen esitys ensi helmikuussa eduskunnan palattua joulutauolta.
Omia ideoitaan, joiden pohjalta hän arveli neuvotteluita voitavan jatkaa, hän ei ruvennut selittämään.
– Tämä tulee hiukan entisestä elämästä: pieleen menneitä prototyyppejä ei julkisteta, Sipilä kuittasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Elokapina hehkuttaa jäsenviestissään: “Pelkästään Helsingin Sanomat on maininnut Elokapinan yli 40 lehtitekstissä kesän aikana”
Greta Thunberg yhdistää tuoreella videollaan Gazan, ilmastonmuutoksen ja yhdysvaltalaisyritys Chevronin – tutkijoiden mukaan äärivasemmiston tavoitteena on vallankumous
Greta Thunberg julkaisi videon ilmastonmuutoksesta ja Gazasta. Hän liittää aiheeseen myös yhdysvaltalaisyritys Chevronin.