

LEHTIKUVA
Lopullinen tuomio: Kilpailukykypakettia ei tule
Nyt se on lopulta selvää: kovasti toivottua työmarkkinajärjestöjen sopimaa yhteiskuntasopimusta ei tule. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta Kesärannassa viimeisten neuvotteluyritysten jälkeen tänään iltapäivällä.
Tilanne näytti hyvin synkältä jo keskiviikkona, kun työmarkkinajärjestöt ilmoittivat, etteivät neuvottelut onnistu. Pääministeri hämmästeli osapuolten kyvyttömyyttä sopimiseen vaikeana aikana, jolloin yhteistä sopimista todella tarvittaisiin, mutta hän jätti oven raolleen vielä mahdollista tulevaa sopua varten. Hän ilmoitti pitävänsä yhteyttä osapuoliin lähipäivien aikana.
Painopiste siirtyy paikalliseen sopimiseen
Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) toivoi, että järjestöt löytäisivät vielä järjen tässä tilanteessa.
– Minulla oli muutama idea, millä voitaisiin keskusteluja jatkaa, mutta kyllä se on selvä, ettei yhteiskuntasopimuskeskusteluille ei ole jatkon edellytyksiä, Sipilä totesi.
– Ilmoitin kuitenkin siinä kaikille, että hallitus ei laita ovea kiinni eli pallo on puoleltamme edelleen työmarkkinajärjestöillä.
Sipilä kertoi, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat neuvotelleet samaan aikaan paikallisesta sopimisesta.
– Tätä keskustelua käytiin hetki sitten yläkerrassa ja keskustelu siitä jatkuu. Kaikki ovat valmiit etenemään tässä asiassa. Hallitus määrittelee omat periaatteensa ja tavoitteensa ensi viikon alkupuolella ja sitten keskustelemme asiasta tarkemmin työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eli yhteydenpitomme painopiste siirtyy paikallisen sopimisen kokonaisuuteen, Sipilä kertoi.
Kaatuminen ei ollut suuri yllätys
Sipilältä kysyttiin, oliko hallitus valmis joustamaan jostakin seikasta yhteiskuntasopimuksen saamiseksi aikaan. Hän vastasi, ettei mitään joustamista ollut, koska ei ollut mitään esitystä, johon olisi voinut vastata.
Sipilä totesi, että työmarkkinajärjestöillä on yhä pallo haettavana eli puuttuvat osat kilpailukykypakettiin: viisi miljardia rakenteellisista säästöistä ja toinen mokoma palkkaratkaisuilla.
Hän toisti hallituksen yrittäneen aiemmin kolmeen kertaan – ilman ennakkoehtoja – yhteisen tavoitteen sopimista yhteiskuntasopimusneuvotteluiden pohjaksi. Mutta edes yhteisestä tavoitteesta ei pystytty sopimaan. Sen jälkeen työmarkkinajärjestöt halusivat kokeilla vielä itse, onnistuisiko sopiminen. Sekään ei onnistunut.
Pääministeri myönsi, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli aikoinaan henkilökohtainen tappio. Se, etteivät työmarkkinajärjestötkään onnistuneet korjaamaan tilannetta, ei ollut mikään suuri yllätys.
Hallituksen paketti eduskuntaan helmikuussa
Sipilä kertoi, että hallituksen oma kilpailukykypaketti, joita oppositio haukkuu pakkolaiksikin, etenee suunnitelmien mukaan. Esityksestä saadaan lausunnot hänen muistaakseen ensi keskiviikkona ja sitten katsotaan, pitääkö esitykseen tehdä joitakin muutoksia. Eduskuntaan saadaan hallituksen esitys ensi helmikuussa eduskunnan palattua joulutauolta.
Omia ideoitaan, joiden pohjalta hän arveli neuvotteluita voitavan jatkaa, hän ei ruvennut selittämään.
– Tämä tulee hiukan entisestä elämästä: pieleen menneitä prototyyppejä ei julkisteta, Sipilä kuittasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää