Kansanedustaja Anne Louhelainen jätti tiistaina eduskunnassa kirjallisen kysymyksen koskien valtion omistaman Itella Postin YT-neuvotteluja Lahdessa. Itella aloittaa YT-neuvottelut Lahden alueen postinlajittelutoimintojen uudelleenjärjestämiseksi. Toiminnot siirretään Helsinkiin ja Vantaalle, ja irtisanomisuhka koskee Itellan mukaan Lahdessa 32 vakinaista työsuhdetta.

– Lahden seutu on joutunut viime vuosien aikana kokemaan merkittäviä rakennemuutoksia ja työllisyys on 1990-luvulta lähtien ollut vaikeassa asemassa. Hallitus on kevään kehysriihessä korostanut uusien työpaikkojen luomista ja irtisanomisten välttämistä. On työntekijän näkökulmasta melko tekopyhää, että kuitenkin valtion omistama yhtiö siirtää toimintonsa pois alueelta, joka jo valmiiksi kamppailee vaikean työtilanteen kanssa, Louhelainen toteaa.

Lisäksi Louhelainen ihmettelee kysymyksessään Itellan aikeita ulkoistaa videokoodaustyö Filippiineille tai Intiaan. Videokoodaus on ollut tähän asti niin sanottua kevyttä työtä, jota on hyödynnetty esimerkiksi työnkierrossa sekä osa-työkyvyttömyyseläkeläisten tai pitkiltä sairauslomilta palanneiden postityöntekijöiden työn helpottamisen välineenä. Videokoodaus on kansanedustajan mukaan malliesimerkki juuri siitä, minkälaisia mahdollisuuksia työelämän pitäisikin pystyä tarjoamaan, jotta työllisyys Suomessa voisi lisääntyä.

– Miksi tästä mahdollisuudesta, joka parhaimmillaan on lisännyt työhyvinvointia, vähentänyt sairauslomia ja ennaltaehkäissyt työkyvyttömyyseläkkeiden vaaraa, halutaan luopua ja siirtää toiminnot halpatyövoimamaihin, joissa työehdot eivät kestä päivänvaloa? Onko tämä hallituksen tapa turvata suomalaisten työpaikat? Louhelainen kummastelee.

PS VERKKOTOIMITUS