KOLUMNI | Presidentti Niinistö toi Arkangelista Arktisen Neuvoston kokouksesta tulijaisiksi tiedon siitä, että Putin haluaisi tavata USA:n presidentti Trumpin Helsingissä. Itänaapurin presidentin perustelu tälle oli mairitteleva: Suomella on hyvä maine tällaisten kokousten järjestäjänä.

Presidentti Putinin toive tällaiseen historialliseen kokoukseen on ymmärrettävä; ärhäköiden kotimaisten mielenosoitusten ja lännen pakotteiden vaivaama Venäjä voisi kääntää oman maansa poliittisen huomion sopivampaan suuntaan. Näyttää myös siltä, että Putinille mahdollisuus ETYK:in kaltaiseen suurvaltasuhteiden liennytykseen merkitsi hänen valtiomiesasemansa kansainvälistä tunnustamista; Helsingin nimellä on tässä mielessä oma maaginen merkityksensä.

Myös presidentti Trumpin hallinnolle tällainen kokous voisi olla sopiva tapa kääntää kotimaiset arvostelijat puolelleen. Senaatin tutkimus Trumpin Venäjä-yhteyksistä vaikuttaa etenevän uhkaavaan suuntaan, samalla kun itärannikon media jahtaa uutta presidenttiä entistä päättäväisemmin.

Tapaaminen Putinin kanssa tarjoaisi mahdollisuuden torjua arvostelijoiden kritiikki mutta vain siinä tapauksessa, että hänellä olisi Helsingistä kotiin viemisinä jotain todella konkreettista. Esimerkiksi Krimin palauttaminen jollain tasolla Ukrainalle tai Itä-Ukrainan poliittinen rauhoittaminen voisivat olla tällaisia voitonlaakereita, joita hänen hallintonsa nyt kipeästi tarvitsisi. Tämä merkitsee sitä, että kokouksen esivalmisteluissa olisi saatava aikaan todellisia ihmeitä.

Suomelle mahdollisuus toimia tällaisen huippukokouksen ”hovimestarina” on harvinaista herkkua. Se on omiaan korostamaan maamme asemaa neutraalina kohtaamispaikkana ja merkitsee myös kohteliaisuutta, jota kannattaa vaalia. Kannattaa myös muistaa, että presidentti Sauli Niinistölle huippukokous merkitsisi harvinaista meriittiä vuoden 2018 vaaleja ajatellen.

Suomen ”hovimestarin” virka on mairitteleva kohteliaisuus mutta se on myös vaativia järjestelyjä merkitsevä pesti. Kahden suurvallan presidentin turvallisuuden takaaminen on kansallinen tehtävä, jossa vaaditaan laajaa viranomaisten yhteistoimintaa ja perinpohjaista harkintaa. On toimittava mallikelpoisesti – tai käy kuten dekkareissa – niissä syyllinen on aina hovimestari.

Dosentti Arto Luukkanen (ps.)
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori
Helsingin yliopisto