Verenvuototauti Ebola riehuu Kongon demokraattisessa tasavallassa ja on mahdollisesti levinnyt jo naapurimaihin. Tautiin kuolee kaksi kolmasosaa sairastuneista. Maailman terveysjärjestö WHO on nyt julistanut ebolaepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. WHO on ryhtynyt vastaavaan toimiin vain neljä kertaa aikaisemmin.

Suomen Uutiset on raportoinut ebolan leviämisestä viimeksi heinäkuun alussa. Tuolloin pidettiin mahdollisena, että epidemia on leviämässä Kongon naapurimaihin Etelä-Sudaniin, Ugandaan, Ruandaan ja Burundiin. Ebolan pelko on jo johtanut paniikkiin väestön hakeutuessa pois taudin pahiten riivaamilta alueilta. Samalla riski kulkutaudin leviämisestä kasvaa kaiken aikaa.

Ebolaan ei ole lääkettä

Ebola tarttuu THL:n mukaan suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön vereen, sylkeen tai virtsaan. Se voi tarttua myös suojaamattomassa seksikontaktissa. Tartunnan voi samaten saada kosketuksessa elävään tai kuolleeseen villieläimeen. Ebola edellyttää sairaanhoidon henkilökunnalta vahvoja varotoimia ja suojautumista. Tautiin ei ole olemassa lääkehoitoa.

Uusin ebolaepidemia alkoi vuosi sitten ja siihen on tähän mennessä kuollut yleisimmän arvion mukaan 1 600 ihmistä. Tartuntojen määrä on edelleen kasvussa. Ebolan vastaista taistelua vaikeuttaa se, että avustushenkilöiden työtä myös sabotoidaan keskisen Afrikan poliittisesti epävakaissa oloissa.

Suomen Uutiset