Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen voi saada merkittävän äänipotin maataloustuottajilta keväällä Ranskan presidentinvaaleissa, Bloomberg kirjoittaa.

Moni ranskalainen maanviljelijä on jäänyt globalisaation jalkoihin. Osa tuottajista uskoo, että Le Penin tavoite irtautua EU:sta voi olla heidän kaipaamansa helpotus. Ranska saa EU:n suurimmat maataloustuet, mutta maataloustuottajien ahdinko on syvempi.

Tuottajat ovat pettyneet niin sosialisteihin kuin porvareihin. Maaseutukaupungeista palvelut ovat loitontuneet ja tuottajahinnat ovat laskeneet niin globalisaation kuin vaikkapa Venäjä-pakotteiden vuoksi.

Maatalousväen äänet lisäyksenä

Bloombergin esittämien laskelmien mukaan maatalous koskettaa perheineen jopa kahdeksaa prosenttia äänestäjäkunnasta. Jaossa oleva äänipotti kasvaa kahteenkymmeneen prosenttiin, kun kaikki maaseudulla asustavat äänestäjät huomioidaan. Se olisi merkittävä lisä Le Penin kansallismieliseen puolueeseen.

Kansallisen rintaman rajakontrolliin ja EU-eroon perustuva linja ei ole ollut maataloustuottajien prioriteettilistalla korkealla. Maataloustuotteita on perinteisesti viety runsaasti ulkomaille. Tämä on pitänyt maaseutuväen tyytyväisenä unioniin. Maatalousyrittäjät ovatkin usein olleet porvarillisen konservatiivipuolueen äänestäjäkuntaa.

Henri Alakylä