

Mäkelä: Aselupien byrokratiaa vähennettävä
Aselakia on kiristetty Suomessa, jonka jälkeen metsästystä ja urheiluammuntaa harrastavat sekä vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvat ovat joutuneet kohtuuttomien vaatimusten eteen. Näin kertoo lappeenrantalainen Jani Mäkelä, joka valittiin perussuomalaisten kansanedustajaksi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä 6 102 äänellä.
– Aselupiin liittyvää kohtuutonta byrokratiaa pitää vähentää ja yhdenmukaistaa lupiin liittyviä käytäntöjä koko maassa. Nyt vaaditaan harrastuneisuuden todistamista ja psykologisia testejä erikseen jokaisen luvan kohdalla. Tietenkin pitää huolehtia, etteivät aseet joudu vääriin käsiin, Mäkelä tähdentää.
Vientiteollisuus saatava nousuun
Maahanmuuttopolitiikan on oltava Mäkelän mukaan rajoitettua ja Suomen tarpeista lähtevää. Isoja haasteita eduskunnassa ovat hänen mielestään työpaikkojen lisääminen ja elinkustannusten kohtuullistaminen.
– Vientiteollisuus pitää saada nousuun purkamalla kilpailukykyä haittaavia energiaveroja. Työvoimapulaa meillä ei todellakaan ole, mutta työn tekeminen ja teettäminen on saatava kannattavaksi. Elinkustannuksia pitää alentaa ja siinä korostuu ruoan arvonlisäveron leikkaaminen. Toisaalta myös kiinteistöveroja tulisi tarkastella uusin silmin. On kohtuutonta, että mökin mummo ja Björn Wahlroos maksavat saman verran veroja, Mäkelä sanoo.
Näyttöjä kuntapolitiikassa
Näissä vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiriä käytettiin ensimmäistä kertaa. Vaalipiiri muodostettiin vuonna 2013 yhdistämällä Etelä-Savon vaalipiiri ja Kymen vaalipiiri.
– Vaalipiirien yhdistäminen lisäsi mainos- ja kilometrikuluja edellisiin vaaleihin verrattuna. Aika rankkaa oli kulkea isolla alueella, mutta olen iloinen läpimenosta. Viimeksi ylsin varasijalle 4 909 äänellä. Tukitiimi teki hyvää työtä ja olen antanut näyttöjä kuntapolitiikassa, Mäkelä analysoi vaalitulosta.
Kuntapolitiikassa Mäkelä toimii Lappeenrannan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana sekä monissa muissa luottamustehtävissä. Mies on viettänyt vaalien jälkeen rauhallista aikaa perheen parissa, sillä yhteiselo jäi vähiin vaalikentällä kulkiessa. Mäkelän perheen muodostaa vaimo ja kaksi pientä lasta.
– Olen työskennellyt tietokonealan järjestelmäasiantuntijana ja työ on ollut liikkuvaa. Uskon, että saan tuolla aikataulukokemuksella järjestymään perheelle aikaa myös kansanedustajana, Mäkelä tuumii.
Työtä tehdään erityisesti valiokunnissa
Vaikka eduskuntatyö edellyttää laaja-alaista ja jopa kansainvälistä osaamista, niin Mäkelä tarttuu toimeen jalat maassa.
– Minulla on varsin realistinen kuva parlamentaarikon tehtävistä. Usein eduskunnan suuri sali näyttäytyy julkisuudessa varsin tyhjältä, mutta työhän tulee tapahtumaan käytännössä valiokunnissa, eduskuntaryhmässä sekä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, Mäkelä sanoo.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää