Kansanedustaja Hanna Mäntylä on jättänyt tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, onko hallitus pohtinut seksuaalirikoksiin syyllistyneiden pedofiilien kohdalla pakkohoitoa eli kemiallista kastraatiota.

– Pedofilia on sairaus, jota sairastava ei usein tiedosta toiminnassaan tai ajattelussaan mitään väärää. Onkin perusteltua kysyä, onko yhteiskunnallisia kustannuksia ja suurta inhimillistä kärsimystä aiheuttavia rikoksiin syyllistyneitä pedofiilejä yliymmärrettävä vai olisiko pakkohoito eli kemialliseen kastraatioon velvoittaminen heidän kohdallaan oikea ratkaisu, Mäntylä kysyy.

Hallitus on valmistellut muutoksia lainsäädäntöön koevapauteen päästämiseksi, jos seksuaalirikokseen syyllistynyt sitoutuu lääkehoitoon. Mäntylän mukaan hallituksen esitys pitää toki sisällään monia hyviä uudistuksia, mutta on sellaisenaan riittämätön.

– Pedofiilit ovat aivan oma lukunsa, sillä heillä hoitoennuste on hyvin heikko. Kuinka ihminen, joka ei näe toiminnassaan mitään väärää, sitoutuisi tai motivoituisi aidosti hoitoon? Rikoksen uusimisen riski on heidän kohdallaan todella korkea, Mäntylä sanoo.

– Pedofiilien jäljiltä meillä on Suomessa lukuisia uhreja, jotka kärsivät joka päivä elinkautista. Olemmehan me käyneet keskusteluja siitäkin, tulisiko syntymättömiä lapsia suojella äitien päihteidenkäytöltä pakkohoidolla – aivan samoin me voimme suojella lapsiamme määräämällä rikokseen syyllistyneet pedofiilit pakkohoitoon, jos näin halutaan. Kyse on siitä, kenen ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa haluamme puolustaa, Mäntylä toteaa.

PS VERKKOTOIMITUS