Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä on jättänyt kirjallisen kysymyksen yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöiden lisääntymisestä.

– Maksuhäiriömerkintöjen suurta määrää on tuotu esiin viimeisten vuosien aikana, mutta asia on usein nähty nuorten ongelmana. Tilastotiedon valossa asia näyttäisi kuitenkin koskettavan kaikkia ikäryhmiä ja ehkä jopa yllättävänä tietona voidaan havaita yli 60-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrän huomattava kasvu, Mäntylä sanoo.

Nykyiset toimet maksuhäiriöiden ehkäisemiseksi on suunnattu paljolti nuorille, vaikka toimia tarvittaisiin myös muissa ikäryhmissä.

– Harvalla elinkustannukset vähenevät, vaikka eläkkeelle jäännin jälkeen tulot putoavat. Pienestä eläkkeestä on maksettava ruoka, lääkkeet ja asuminen, ja niihin ei eläke monella riitä. Kynnys hakea apua sosiaalitoimesta voi olla todella suuri, siihen liittyy suurta häpeän ja epäonnistumisen tunnetta. Avun hakemisen sijaan turvaudutaan vippeihin ja lainoihin ja yritetään paikata tilannetta viimeiseen asti. Velkakierre on valmis kun kalliita lainoja ei pystytä maksamaan takaisin. En usko tässä olevan kyse holtittomasta velkaantumisesta, vaan monen kohdalla pelkästä arjesta selviytymisestä, Mäntylä toteaa.

Velkaneuvontaan kuukausien jono

Velkaneuvontaan on etenkin suuremmissa kaupungeissa jopa kuukausien jono ja tämä on Mäntylän mielestä todella vakava asia, johon myös hallituksen pitäisi puuttua.

– Esitin ministerille kysymyksessäni, miten velkaneuvonnan resursseja aiotaan jatkossa lisätä sekä miten velkaneuvonnassa on huomioitu yli 60-vuotiaat asiakkaat ja onko heille saatavilla riittävästi tietoa velkaneuvonnan palveluista,  Mäntylä kertoo.

– Tänä päivänä ikääntyvät ja eläkeläiset ovat todella, todella tiukilla. Varsinkin luottotietojen menetys tekee elämästä erittäin vaikeaa. Hallituksen tulisi nyt tunnustaa tosiasiat ja ryhtyä toimiin.

PS VERKKOTOIMITUS