

MATTI MATIKAINEN
Maria Lohela: Yrittäminen helpommaksi
Maanantaina 13.1. pääministeri Jyrki Katainen järjesti hallituksen työpajan, jossa pohdittiin Suomen menestymisen mahdollisuuksia. Keskiviikkona 15.1. oli vuorossa teollisuusministeri Jan Vapaavuoren selkärankaseminaari, joka ruoti teollisuuden tilaa. Viime elokuussa oltiin laajalla osallistujakunnalla ideoimassa Heurekassa. Eri kokoonpanoilla on ruodittu, pohdittu ja mietitty istuvan hallituksen aikana lukuisia kertoja mitä ja missä on vikaa, kun maamme talouden tila ja toimeliaisuus ei vaan kohene. Jotain on tehty väärin.
Pääministeri Katainen löysi suomalaisten vahvuudeksi kokeilunhalun, mutta vikaa Suomessa vallitsevasta negatiivisesta ajattelusta, joka tuhoaa ideat jo alkuunsa, sekä ylhäältä päin tapahtuvasta sanelusta. Näihin päätelmiin voi yhtyä.
Kataisen johtaman hallituksen tehtävä on luoda edellytykset kansalaisten toimeliaisuudelle, kokeiluille ja ideoille. Järjestelmämme on tällä hetkellä auttamattomasti liian kankea ja hidas ja on omiaan tukahduttamaan ihmisten yritteliäisyyttä. Joissain tapauksissa byrokratia, työllistämisen kalleus ja yrittämiseen sisältyvät riskit esimerkiksi perustoimeentulon osalta syövät aktiivisuutta. Ohjailu ja hallinto nujertavat luovuuden.
Koko kuluvan hallituskauden ajan perussuomalaiset on toistuvasti varjobudjeteissaan ja muissa kannanotoissaan tuonut esille ajatuksia yritteliäisyyden edistämiseksi maassamme. Konkurssilainsäädännön uudistaminen on yksi esittämämme konkreettinen esimerkki oikeudesta epäonnistua, mitä pääministeri Katainenkin maanantain työpajan jälkeen peräänkuulutti.
Yrittämiseen kuuluu mahdollisuus onnistua, mutta myös tietty riski. Riski ei voi kuitenkaan tarkoittaa samaa kuin yrittäjän koko elämän tuhoutuminen, jos liiketoiminta ei onnistukaan. Oikeus epäonnistua ja yrittää uudelleen kuuluu myös yrittäjille.
Työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin sosiaalituilla elämisen ja työllistämisen helpompaa. Suomen perusrungon muodostavat monella tapaa pk-yrittäjät, isojen kansainvälisten yritysten merkitystä mitenkään aliarvioimatta. Hallituksen toimet ovat kuitenkin hyödyttäneet pääasiassa vain viimeksi mainittuja ja hallituksen selvityksissä ja seminaareissa pääsevät ääneen herlinit, ollilat, vartiaiset, ay-johto ja muu eliitti, vaikka alle 10 työntekijän yritykset muodostavat yli 93 % kaikista Suomen yrityksistä.
Juuri voimaan tullut mahdollisuus ansaita työllä hieman extraa sosiaaliturvaa menettämättä on oikea askel ihmisten aktiivisuuden lisäämiseksi. Odotan hallitukselta lisää toimia. Perussuomalaisten ideat ovat vapaasti käytettävissä.
MARIA LOHELA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää