Vaalikentillä kulkiessani olen törmännyt ihmeelliseen asiaan. Ihmiset jotka vastustavat EU:ta sanovat herkästi etteivät äänestä. Tämä on outoa, koska vain äänestämällä voi saada muutoksen aikaan. Kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa vain vaaleissa, omalla äänellään ja jokainen ääni on tärkeä. Tässä ei toimi ajatus: äänestän jaloillani, niin koko homma kaatuu. Ei kaadu.

Euroopan unioni on suurissa vaikeuksissa. Se on kahminut itselleen sellaisen määrän taloudellista ja poliittista valtaa, ettei se enää pysty kunnolla hengittämään.

EU:lla olisi suuria tehtäviä, kuten rauhan edistäminen, vapaakaupan edistäminen, pienyritystoiminnan tukeminen, työntekijöiden aseman parantaminen, veroparatiisien purkaminen ja globaali ilmastopolitiikka sekä laittoman maahanmuuton estäminen. Mutta mitä tekee EU?

EU säätää direktiivejä siitä, kuinka kauan sinun kahvisi pysyy lämpimänä tai minkälaisia korkoja naiset käyttävät. Lisäksi EU askaroi asioissa, jotka sille eivät kuulu tai jotka aiheuttavat pahoinvointia kansalaisissa. Esimerkiksi sosiaalisen ulottuvuuden laventaminen koskemaan jopa EU- ja Eta-maiden ulkopuolisia ihmisiä tai raha- ja talouspolitiikan kiristäminen niin tiukaksi, että teollisuus valuu kolmansiin maihin ja sen myötä työttömyys ja pahaolo kasvavat Euroopassa.

EU:n artiklojen ja direktiivien mukaan meidän on maksettava sellaisille ihmisille lapsilisiä ja kotihoidontukia, jotka eivät ole koskaan käyneetkään Suomessa, jos yksi perheenjäsen työskentelee Suomessa. Nyt tätä taakkaa ollaan kasvattamassa sillä, että me maksamme työttömyysturvan yhden päivän työskentelyn jälkeen, jos työssäoloehto on hankittu muissa Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Romaniassa, Kreikassa, Espanjassa tai Virossa. Päivä töitä Suomessa siis riittää. Lisäksi EU on jo päättänyt, että EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta kuten Thaimaasta, Intiasta tai vaikka Kiinasta  töihin tuleva saa täyden sosiaaliturvamme oltuaan täällä puoli vuotta.

Suomessa on työssäkäyviä ihmisiä 2,4 miljoonaa, meidän rahamme eivät riitä koko maailman sosiaaliturvasta huolehtimiseen. Tämän saman asian on todennut mm Saksan liittokansleri Angela Merkel Saksan kohdalta. Miten Suomella voi riittää tähän rahaa?

Veroparatiiseissa on 1000 miljardia eurooppalaista rahaa. Suomalaisten rahoja on siellä verottajan ulottumattomissa  100 miljardia. Samaan aikaan meillä leikataan lapsilisiä ja kotihoidon tukia, vanhusten hoitoon ja hoivaan ei ole rahaa, omaishoitajia vähennetään ja koulutuspaikkoja leikataan rahan puutteen vuoksi. Veroja nostetaan, ALV:ia korotetaan ja keksitään tapoja rokottaa pienyrittäjiä ja kun tähän lisätään vaikkapa vapaa taksikilpailu, jota virolaiskuskit odottavat kielipitkällä ei ole ihme, että ihmisten usko huomiseen menee.

Tässä on muutamia syitä, joiden takia on lähdettävä liikkeelle, on mentävä äänestysuurnalle ja mielellään pidettävä huolta siitä, että naapurikin menee.

Äänestäminen on ainoa tapa puuttua näihin asioihin. Muutos lähtee aina kansasta. Sivistyneesti se tehdään – äänestämällä.

Maria Tolppanen,
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas (ps.)