

Maria Tolppanen: Jokainen ääni on tärkeä
Vaalikentillä kulkiessani olen törmännyt ihmeelliseen asiaan. Ihmiset jotka vastustavat EU:ta sanovat herkästi etteivät äänestä. Tämä on outoa, koska vain äänestämällä voi saada muutoksen aikaan. Kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa vain vaaleissa, omalla äänellään ja jokainen ääni on tärkeä. Tässä ei toimi ajatus: äänestän jaloillani, niin koko homma kaatuu. Ei kaadu.
Euroopan unioni on suurissa vaikeuksissa. Se on kahminut itselleen sellaisen määrän taloudellista ja poliittista valtaa, ettei se enää pysty kunnolla hengittämään.
EU:lla olisi suuria tehtäviä, kuten rauhan edistäminen, vapaakaupan edistäminen, pienyritystoiminnan tukeminen, työntekijöiden aseman parantaminen, veroparatiisien purkaminen ja globaali ilmastopolitiikka sekä laittoman maahanmuuton estäminen. Mutta mitä tekee EU?
EU säätää direktiivejä siitä, kuinka kauan sinun kahvisi pysyy lämpimänä tai minkälaisia korkoja naiset käyttävät. Lisäksi EU askaroi asioissa, jotka sille eivät kuulu tai jotka aiheuttavat pahoinvointia kansalaisissa. Esimerkiksi sosiaalisen ulottuvuuden laventaminen koskemaan jopa EU- ja Eta-maiden ulkopuolisia ihmisiä tai raha- ja talouspolitiikan kiristäminen niin tiukaksi, että teollisuus valuu kolmansiin maihin ja sen myötä työttömyys ja pahaolo kasvavat Euroopassa.
EU:n artiklojen ja direktiivien mukaan meidän on maksettava sellaisille ihmisille lapsilisiä ja kotihoidontukia, jotka eivät ole koskaan käyneetkään Suomessa, jos yksi perheenjäsen työskentelee Suomessa. Nyt tätä taakkaa ollaan kasvattamassa sillä, että me maksamme työttömyysturvan yhden päivän työskentelyn jälkeen, jos työssäoloehto on hankittu muissa Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Romaniassa, Kreikassa, Espanjassa tai Virossa. Päivä töitä Suomessa siis riittää. Lisäksi EU on jo päättänyt, että EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta kuten Thaimaasta, Intiasta tai vaikka Kiinasta töihin tuleva saa täyden sosiaaliturvamme oltuaan täällä puoli vuotta.
Suomessa on työssäkäyviä ihmisiä 2,4 miljoonaa, meidän rahamme eivät riitä koko maailman sosiaaliturvasta huolehtimiseen. Tämän saman asian on todennut mm Saksan liittokansleri Angela Merkel Saksan kohdalta. Miten Suomella voi riittää tähän rahaa?
Veroparatiiseissa on 1000 miljardia eurooppalaista rahaa. Suomalaisten rahoja on siellä verottajan ulottumattomissa 100 miljardia. Samaan aikaan meillä leikataan lapsilisiä ja kotihoidon tukia, vanhusten hoitoon ja hoivaan ei ole rahaa, omaishoitajia vähennetään ja koulutuspaikkoja leikataan rahan puutteen vuoksi. Veroja nostetaan, ALV:ia korotetaan ja keksitään tapoja rokottaa pienyrittäjiä ja kun tähän lisätään vaikkapa vapaa taksikilpailu, jota virolaiskuskit odottavat kielipitkällä ei ole ihme, että ihmisten usko huomiseen menee.
Tässä on muutamia syitä, joiden takia on lähdettävä liikkeelle, on mentävä äänestysuurnalle ja mielellään pidettävä huolta siitä, että naapurikin menee.
Äänestäminen on ainoa tapa puuttua näihin asioihin. Muutos lähtee aina kansasta. Sivistyneesti se tehdään – äänestämällä.
Maria Tolppanen,
Kansanedustaja, eurovaaliehdokas (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.