Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen on nostanut hätähuudonomaisesti esiin Yleisradion ja maakuntalehtien yhteistyön. Ajatuksena on nimenomaan se, että näin maakuntalehtien tulevaisuus pelastettaisiin.

Perussuomalainen kansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston jäsen, pitkäaikainen Yleisradion toimittaja ja viestintäalan yrittäjä Maria Tolppanen ei suoralta kädeltä tyrmää Ylen ja maakuntalehtien yhteistyötä, mutta ei näe sitä aivan helppona:
”Aina tietysti kannattaa miettiä yhteistyötä, miettiä mitä se yhteistyö voisi olla? Tässä esitetyssä mallissa on paljon haasteita, koska Yleisradio on parlamentaarisesti hallittu ja useimmat maakuntalehdet ovat joko poliittisesti tai muutoin sitoutuneita julkaisuja”, aprikoi Tolppanen.

Yhteinen uutishankinta 

Tolppanen näkee uutiset yhteistyön keskiössä:
”Yhteistyössä Ylen ja maakuntalehtien kesken voisi olla nimenomaan kysymys yhteisestä uutishankinnasta, koska maakuntien voimavarat ovat hupenemassa.
”Yleisradiolla on jo varsin kattava uutishankintaa harjoittava maakuntaradioiden verkosto.
”Ennen muuta maakuntalehdet hyötyisivät yhteistyöstä, koska ne pääsisivät käyttämään hyväkseen Ylen resursseja”, valaisee Tolppanen.

Ylen puolueettomuus ei saa vaarantua

Kansanedustaja Maria Tolppanen edellyttää, että mahdollinen maakuntalehtien ja Ylen yhteistyö ei millään tavoin uhkaa Ylen epäpoliittista asemaa:
”Nythän on niin, että koska Yleisradio ei käytä niin sanottuja mainosmarkkoja eli Yle ei harjoita mainoseurojen sanelemaa tiedotusta, niin se asettaa yhteistyön suurennuslasin alle. Tuo Ylen ja maakuntalehtien yhteistyö ei saa missään nimessä vaarantaa objektiivista ja riippumatonta tiedonvälitystä, mikä on Yleisradiolle tärkeää”, muistuttaa Tolppanen.

Seppo Huhta