

Georges Gobet lehtikuva
Matteo Renzi – Italian uudistaja?
Italian uudehko pääministeri Matteo Renzi on aikeissa hakea lisää pelivaraa EU:n talous- ja vakaussopimukseen. Vastikään hän ripitti Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmannia toteamalla, ettei Saksan keskuspankin tehtäviin kuulu puuttua Italian asioihin. Renzi on nyt poliittisessa nosteessa. Hänen johtamansa keskusta-vasemmistolainen PD-puolue jyräsi europarlamenttivaaleissa. Renziä on jopa pidetty Italian viimeisenä toivona. Renzi on esiintynyt uudistajana, sekä talouskasvun palauttajana.
Renzillä on silti vuori kiivettävänä. Hän ei välttämättä saa haluamaansa joustavuutta talouskurisopimukseen. Talouslehti Financial Times muistuttaa, että Renzi voi tulkita Saksan liittokansleri Angela Merkeliä väärin. Merkel taipuu saksalaisten tahdon mukaan. Hän käänsi kelkkansa Euroopan komission puheenjohtajan nimityksestä, koska saksalaiset vaativat eurovaaleissa suurimman ryhmän kärkiehdokkaan nimeämistä komission puheenjohtajaksi. Yhtä lailla saksalaisten mielipide löyhästä talouskurista on jyrkän kielteinen.
Uusi johtaja – uudet tavoitteet
Lehti huomaa Renzin sopivan samaan muottiin muiden uudistusmielisten eurojohtajien kanssa.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy uhosi rikkovansa EU:n budjettikurisäännön vaalien alla. Myöhemmin hänelle selvisi, ettei se ole mahdollista. Rajoy perääntyi palopuheistaan kaikessa hiljaisuudessa. Ranskan presidentti François Hollande puolestaan lupaili talouskasvua ja työttömyyden vähentämistä löyhempien alijäämätavotteiden avulla. Hänenkään tavoitteensa eivät ole täyttyneet, vaan Ranskan talous rämpii ja työttömyys on pahentunut.
Sekä Espanja, että Ranska ovat molemmat saaneet kuitenkin joustoa EU:n talouskurisopimuksen automaattisista säästöohjelmista.
Renzin vaihtoehdot
The Wall Street Journal kokoaa analyysissään Renzin teesit. Lehden grafiikasta voi todeta, että kahden prosentin vuotuinen talouskasvu hidastaa Italian velkaantumista. Velkaantumisen taittaminen laskuun on maalle kuitenkin likimain mahdoton tehtävä. Lehden mukaan nykyisellä aneemisella talouskasvulla Italian budjetti tulisi ennen lainanhoitokuluja olla seitsemän prosenttia ylijäämäinen. Tämä on lehden mukaan kova tehtävä kelle tahansa politiikolle.
Renzi haluaa saada monia julkisia investointeja pois julkisesta kulutuksesta alijäämiä laskettaessa. WSJ ihmettelee, miksi investointeihin tarvitsee ylipäätään käyttää julkista rahaa, kun lainsäädännöllisin keinoin voitaisiin toimia niin, että vastaavat investoinnit tulisivat yksityiselle puolelle kannattaviksi. Mikäli julkinen rahoitus on kuitenkin välttämätöntä, Renzi voisi lakkauttaa tehottomimmat rahareiät, ja käyttää nämä rahat tuottavammin haluamiinsa investointeihin.
Kun kyseessä ovat suuret uudistukset, komissio on tavannut antaa joustovaraa. Italiassa uudistukset ovat kuitenkin jääneet vähemmälle. WSJ ihmetteleekin, mihin uudistuksiin Renzi voisi vedota saadakseen budjettikuriin höllennyksiä.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää