Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Matti Putkonen jyrähtää: Lakiluonnos irtisanomisen perusteista ei ole hallitusohjelman mukainen – ”Silppuriin”

02.07.2025 |08:31

Matti Putkonen moittii valmistelussa olevaa, irtisanomisen helpottamista koskevaa lakipakettia. Lakiluonnoksen mukaan työntekijä voitaisiin irtisanoa nykyistä helpommin alisuoriutumisen perusteella. Putkonen sanoo, että lakiluonnos tuhoaa tavoitteen saada pk-yritykset palkkaamaan turvallisesti lisää väkeä.

Uudistuneessa, radioon siirtyneessä Tuumaustunti-ohjelmassa työmiehenä tunnettu Matti Putkonen toteaa, että  jo hallitusneuvotteluissa pk-sektorin yrityksien toive oli, että irtisanomisen säännökset tehtäisiin selkeiksi ja riidattomasti todennettaviksi.

Tarkoitus oli madaltaa yritysten kynnystä palkata

Työministeri Matias Marttisen laatimaa lakiesitystä Putkonen kuvaa pettymykseksi.

Putkonen korostaa, että jo hallitusneuvotteluissa tavoitteena oli madaltaa pk-yritysten kynnystä palkata lisää työvoimaa.

– Lakiesitys tuhoaa yhteisen tavoitteemme, mikä on helpottaa pk-yritysten palkata turvallisesti lisää väkeä. Marttisen olisi vihdoinkin ymmärrettävä se, ettei pk-yrityksillä ole aikaa ja rahaa istua jatkuvasti käräjillä.

– Siksi ehdotankin ministeri Matias Marttiselle, että hän laittaisi lakiluonnoksensa irtisanomisen perusteista silppuriin, koska se ei ole hallitusohjelman kirjaimen eikä ennen kaikkea hengen mukainen.

Hallitusneuvottelujen muistiinpanot tarkistettava

Putkonen ehdottaakin työministeri Marttiselle, että lakiluonnos laitetaan silppuriin ja kootaan hallitusneuvotteluissa ollut työryhmä kasaan tarkistamaan neuvotteluista tehdyt muistiinpanot.

Putkonen oli itsekin mukana hallitusneuvotteluissa niissä pöydissä, joissa työmarkkinauudistuksia kehiteltiin.

- Hallitusohjelmassa vain todetaan, että henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä kevennetään, jatkossa riittää asiallinen syy. Hallitusneuvottelujen aikana kävimme tietenkin läpi myös mitä asiallinen syy tarkoittaa. Asiallisia syitä irtisanomisellehan ovat esimerkiksi asiattomat poissaolot, jatkuvat myöhästymiset ja työvelvoitteen laiminlyönnit, käskyn noudattamatta jättäminen, kilpaileva toimi tai työpaikalla alkoholin käyttö.

– Aivan kuten nytkin on annettava varoitus ja toinen varoitus, ja vasta kolmannen varoituksen jälkeen tulee irtisanominen, jos huomautuksista ja varoituksista huolimatta meno jatkuu entisellään. Varoitukset on annettava aina kirjallisesti, koska se on turva niin työnantajalle kuin työntekijälle mahdollisten käräjöintien varalle, Putkonen sanoo.

Purra: Alisuoriutumista ei kirjata lakiin

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti kantaa asiaan puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa.

Purra sanoo, että kolmikantavalmistelussa näytetään menneen hallitusohjelmaa pidemmälle ja laajemmalle, mikä ei perussuomalaisille käy.

–  Alisuoriutumista ei tulla kirjaamaan lakiin nykyisessä muodossa, koska se on liian tulkinnanvarainen, eikä siitä ole sovittu.


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

5.
Suomen uutiset logo

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta

27.06.2025 |09:17
7.
Suomen uutiset logo

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle

28.06.2025 |09:10
8.
Suomen uutiset logo

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?

27.06.2025 |14:55
9.
Suomen uutiset logo

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta

27.06.2025 |18:17

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää