

LEHTIKUVA
Matti Putkonen jyrähtää: Lakiluonnos irtisanomisen perusteista ei ole hallitusohjelman mukainen – ”Silppuriin”
Matti Putkonen moittii valmistelussa olevaa, irtisanomisen helpottamista koskevaa lakipakettia. Lakiluonnoksen mukaan työntekijä voitaisiin irtisanoa nykyistä helpommin alisuoriutumisen perusteella. Putkonen sanoo, että lakiluonnos tuhoaa tavoitteen saada pk-yritykset palkkaamaan turvallisesti lisää väkeä.
Uudistuneessa, radioon siirtyneessä Tuumaustunti-ohjelmassa työmiehenä tunnettu Matti Putkonen toteaa, että jo hallitusneuvotteluissa pk-sektorin yrityksien toive oli, että irtisanomisen säännökset tehtäisiin selkeiksi ja riidattomasti todennettaviksi.
Tarkoitus oli madaltaa yritysten kynnystä palkata
Työministeri Matias Marttisen laatimaa lakiesitystä Putkonen kuvaa pettymykseksi.
Putkonen korostaa, että jo hallitusneuvotteluissa tavoitteena oli madaltaa pk-yritysten kynnystä palkata lisää työvoimaa.
– Lakiesitys tuhoaa yhteisen tavoitteemme, mikä on helpottaa pk-yritysten palkata turvallisesti lisää väkeä. Marttisen olisi vihdoinkin ymmärrettävä se, ettei pk-yrityksillä ole aikaa ja rahaa istua jatkuvasti käräjillä.
– Siksi ehdotankin ministeri Matias Marttiselle, että hän laittaisi lakiluonnoksensa irtisanomisen perusteista silppuriin, koska se ei ole hallitusohjelman kirjaimen eikä ennen kaikkea hengen mukainen.
Hallitusneuvottelujen muistiinpanot tarkistettava
Putkonen ehdottaakin työministeri Marttiselle, että lakiluonnos laitetaan silppuriin ja kootaan hallitusneuvotteluissa ollut työryhmä kasaan tarkistamaan neuvotteluista tehdyt muistiinpanot.
Putkonen oli itsekin mukana hallitusneuvotteluissa niissä pöydissä, joissa työmarkkinauudistuksia kehiteltiin.
- Hallitusohjelmassa vain todetaan, että henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä kevennetään, jatkossa riittää asiallinen syy. Hallitusneuvottelujen aikana kävimme tietenkin läpi myös mitä asiallinen syy tarkoittaa. Asiallisia syitä irtisanomisellehan ovat esimerkiksi asiattomat poissaolot, jatkuvat myöhästymiset ja työvelvoitteen laiminlyönnit, käskyn noudattamatta jättäminen, kilpaileva toimi tai työpaikalla alkoholin käyttö.
– Aivan kuten nytkin on annettava varoitus ja toinen varoitus, ja vasta kolmannen varoituksen jälkeen tulee irtisanominen, jos huomautuksista ja varoituksista huolimatta meno jatkuu entisellään. Varoitukset on annettava aina kirjallisesti, koska se on turva niin työnantajalle kuin työntekijälle mahdollisten käräjöintien varalle, Putkonen sanoo.
Purra: Alisuoriutumista ei kirjata lakiin
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti kantaa asiaan puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa.
Purra sanoo, että kolmikantavalmistelussa näytetään menneen hallitusohjelmaa pidemmälle ja laajemmalle, mikä ei perussuomalaisille käy.
– Alisuoriutumista ei tulla kirjaamaan lakiin nykyisessä muodossa, koska se on liian tulkinnanvarainen, eikä siitä ole sovittu.
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää