Olemmeko saamassa metsäkatokompensaatioksi ilmaista ilmaa? Nimittäin talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen totesi täysistunnossa 19.2. (Metsäpolitiikan selonteko), että on tiedossa että Suomi on saamassa kompensaatioksi päästöoikeuksia, joilla ei ole edes rahallista arvoa. Voiko näin olla? Samaan aikaan Suomen metsät kuitenkin säilytetään laskennallisin perustein päästöä tuottavina, vaikka metsämme toimivat hiilinieluna.

Tämä tilanne on käsittämätön ja kestämätön Suomen metsäsektorin kannalta! Minkä arvoinen tämä kompensaatio määritellään? Eduskuntakeskustelussa ministeri Niinistö totesi Suomen neuvotelleen, että on ”sovittu, että me saamme täyden kompensaation, ja sellainen malli on nyt komission kanssa loppumetreillä”.

Tällä hetkellä emme tarvitse päästöoikeuksia koska entisetkin ovat käyttämättä. Suomi hankki päästöoikeuksia, joiden hinta kuitenkin romahti oston jälkeen.

Komissio tarjoaa Pekkarisen mukaan päästöoikeuksia, joilla ei ole Suomelle käyttöä eikä arvoa. Tyhjää ilmaa pilahintaan.

Pirkko Mattila

kansanedustaja, eurovaaliehdokas (ps.)