Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattilan mukaan uusnatsismia ei tule hyväksyä eikä uusnatsismin kannattajista saa myöskään tehdä marttyyreja. Ilmiöstä täytyy kuitenkin pystyä keskustelemaan avoimesti. Mattila puhui Euroopan neuvoston yleiskokouksessa tiistaina 30. syyskuuta.

Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa käsiteltiin raportti uusnatsismin ilmentymien vastustamisesta. Mattila muistutti puheenvuorossaan, että on tarpeellista puhua poliittisesta väkivallasta yleisesti eikä pelkästään äärioikeiston väkivallasta. Lisäksi on syytä pohtia, mikä on protestiääni ja miten se määritellään, kun puhutaan demokraattisista vaaleista.

– Mikään väkivalta politiikassa ei ole hyväksyttävää, ei äärioikealta eikä äärivasemmalta. Emme voi käydä sellaista julkista keskustelua, jossa jonkun poliittisen toimijan väkivalta olisi oikeutettua, Mattila korosti.

Väkivalta on aina tuomittavaa

Mattilan mukaan ääriliikkeiden edustajat on haastettava poliittiseen keskusteluun. Ääriliikkeiden toimet muistuttavat toisiaan ja niitä voidaan johtaa muista maista käsin. Mattilan mukaan on löydettävä poliittinen vaihtoehto, ja vasta viimeisenä keinona on puolueiden kieltäminen lailla.

– Väkivalta on aina tuomittavaa ja siihen syyllistyneet tulee saattaa oikeudelliseen vastuuseen. Tärkeintä lienee kuitenkin ennaltaehkäisevä työ nuorten keskuudessa, sillä nuoriin näyttävät ääriliikkeet niin vasemmalta kuin oikealtakin vetoavan. Jos ääriliikkeitä yhdistää kaiken vastustaminen, meidän tehtävämme täällä on edistää vaihtoehtojen antamista.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on parhaillaan käynnissä Strasbourgissa.

PS VERKKOTOIMITUS