

Martti Kainulainen
Mattila: Verotusoikeus tukee aitoa itsehallintoa
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) kannattaa selvitysmies Lauri Tarastin ajatusta siitä, että oma raha eli verotusoikeus antaa maakunnille aitoa itsehallintoa. Tarasti mietti näin esitellessään ehdotustaan maakuntahallinnon uudistamiseksi, vaikkei mallissa maakuntien rahoituksesta puhuttukaan.
– Kannatan maakuntien omaa vastuuta ja järjestämisvaltaa, jos alueet saavat oikeat välineet. Rahoitusmallin täytyy olla sellainen, että se antaa riittävästi valtaa: se on oikeaa itsehallintoa, Mattila sanoo.
Työllisyydestä hyvä sopia keskenään
Mattila suhtautuu myös myönteisesti Tarastin esitykseen, että työllisyyden hoito annettaisiin maakuntien järjestämisvastuulle. Tarastin mallissa kunnat voivat päättää keskenään, hoitavatko ne työllisyysasiat yhdessä vai hoitaako ne seudun vahvin kunta – vai annetaanko ne yksityisen yrityksen tai yhteisön hoidettavaksi.
– Hyvä, että kunnat voivat sopia nämä asiat keskenään. Kunta voi tekemänsä tehtävät voimavarojensa mukaan siten miten kukin kunta pystyy. Jos myös elinvoiman kehittäminen jää maakunnille, pitää olla voimavaroja ja kykyä päättää, Mattila korostaa.
Valtakunnallinen virasto mietityttää
Mattila miettisi kuitenkin vielä Tarastin esitystä, jonka mukaan jäljellä olevat valtion tehtävät jaettaisiin aluehallintovirastoille niin, että alueet toimisivat myös valtakunnallisesti ja yksi alue ohjaisi koko maan tehtävänjakoa.
Esityksen mukaan tehtävät jaettaisiin aluehallintovirastoille, jotka hoitaisivat sekä alueellisia että valtakunnallisia tehtäviä. Kukin alue voisi erikoistua johonkin asiaan, jota muun alueen ei tarvitsisi hoitaa. Yksi alue nimitettäisiin pääaluehallintoviranomaiseksi. Se ohjaisi valtakunnallisesti muita alueita.
Tarasti perusteli asiaa sillä, etteivät voimavarat ja taidot riitä kaikkien tehtävien hoitamiseen joka paikassa.
– Miettisin tätä kuitenkin, kun avit ovat olleet alueellisia organisaatioita. Makustellaan vielä tätä varovasti, Mattila toteaa.
Väkeä voi vähentääkin
Mattila suhtautuu myönteisesti alue- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) ajatukseen, että maakuntauudistus voisi vähentää myös hallinnon henkilöstöä.
– Jos päällekkäisyyksiä voi vähentää, sitä täytyy hyödyntää eläköitymisten ja vastaavien kautta. Hallintoa ei voi enää lisätäkään. Tarastilla oli hyvä kolmen y:n malli: yhdenmukaisuus, ymmärrettävyys ja yksinkertaisuus, Mattila arvioi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää