Puolitoista tusinaa meppiä sosialidemokraattien, vasemmiston ja vihreiden riveistä on allekirjoittanut kirjeen EKP:n pääjohtaja Mario Draghille, jossa he rohkaisevat keskuspankkia aloittamaan niin sanotun ”helikopterirahoituksen”. Ilmaisu tulee kuvainnollisesti siitä, että keskuspankkiirit tyhjentävät helikoptereista käsin rahasäkeistä seteleitä kansalaistensa poimittavaksi.

Allekirjoittajien mielestä EKP:n rahapolitiikka on auttanut finanssimaailmaa tukien osakkeiden ja velkakirjojen arvoa, mutta rahapolitiikka olisi epäonnistunut luomaan kysyntää. Pelkän finanssitalouden tukeminen on meppien mielestä narulla työntämistä. He ehdottavat keskuspankin laajentavan arvopaperien osto-ohjelman Euroopan investointipankin velkakirjojen ostoon.

EKP on rahapolitiikkansa kanssa ristipaineessa. Saksan hallitus on kritisoinut EKP:n rahapolitiikkaa jo liiankin löysäksi. EKP:tä huolettaa helikopterirahoituksessa keskuspankin tase, joka laajenisi nopeasti. Keskuspankki arvelee sen voivan kiihdyttää inflaatiota turhankin paljon.

Henri Myllyniemi