Navigointi on arkipäivää kaikkialla maailmassa. Satelliittipaikannus on mahdollista 5,4 miljardissa älypuhelimessa ja sadoissa miljoonissa navigaattoreissa. Satelliittinavigointi on tärkeä osa myös yhteiskunnan toimivuutta. Esimerkiksi sähköverkkojen, tietoliikenneverkkojen ja liikenteen palvelujen toiminta edellyttää satelliittipaikannusta ja tarkkaa aikatietoa, muistuttaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

– Satelliittinavigaatiosignaaliin kohdistuvat häiriöt ja tahallinen häirintä muodostavat uhan erityisesti tarkasta paikkatiedosta riippuvaisille viranomaistoiminnoille. Esimerkkinä maanmittauslaitoksen ylijohtaja kertoi viime viikolla Maanpuolustuskurssilla, kuinka USA:ssa henkilö, joka käytti tietoliikennehäirintälaitetta (eli ns. jammeria) pimensi koko lentokentän.

Meri huomauttaa, että Suomessa on esimerkiksi autoissa käytettävien tutkanpaljastimien hallussapito ja käyttö kriminalisoitu, mutta satelliittipaikannuksen häirintälaitteita saa käyttää vapaasti.

– Silti satelliittinavigaatiosignaaliin kohdistuvat häiriöt ja tahallinen häirintä muodostavat uhan erityisesti tarkasta paikkatiedosta riippuvaisille viranomaistoiminnoille ja yhteiskunnan toimivuudelle.

– Siksi olen tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, mitä se aikoo tehdä, jotta paikantamiseen tarkoitettujen satelliittien häirintälaitteiden hallussapito ja käyttö kriminalisoidaan, Meri kertoo.

SUOMEN UUTISET

Tagit