Päivällä eduskunnassa alkanut ”sote-huuto” jatkui illalla Ylen ensimmäisessä kunnallisvaalien TV-tentissä. Kiivaan, kovassa aikapulassa käydyn väittelyn jälkeen siirryttiin puhumaan kirkon ja sukupuolivähemmistöjen asioista, jotka eivät kunnallisvaaleihin liity. Loppu meni korttipelien parissa.

Kaikki haluavat valinnanvapautta

Sote-uudistus liittyy kunnallisvaaleihin sikäli, että siitä pelottelemalla voi saada ääniä kunnallisvaaleissa. Tähän keskittyivät kaikki oppositiopuolueet aina kristillisdemokraatteja myöten. Tilanne kääntyi kuitenkin päälaelleen keskustelun aikana, kun kaikki puolueet ilmoittivat kannattavansa suurinta kiistanaihetta – valinnanvapautta. Kyse oli vain siitä, miten valinnanvapaus toteutetaan.

”Kuunnelkaa niin opitte”

Timo Soini (ps.) puolusti kantojaan puolustettuaan ensin oikeuttaan puhua ilman päälle huutamista.

– Kannattaa kuunnella – voi olla viimeinen kerta – ja voitte oppia jotakin, Soini kehotti.

Heti aluksi hän oli vastannut kuulumisiinsa:

– Surutyö on menossa – niin minulla kuin toimittajilla. Mutta kansa tykkää, Soini letkautti.

Valinnanvapaus kaikille, ei vain miljonääreille

Mutta sitten soteen. Oppositio oli väittänyt, että kansainväliset yhtiöt valitsevat parhaat potilaat päältä ja julkisen hoidon kulut kasvavat. Hallituspuolueet muistuttivat, että uudessa mallissa asiakas valitsee itse. Kaikki voivat valita, eivät vain rikkaat. Soinin mielestä tässä ei ole mitään kummallista.

– Nytkin ihmiset valitsevat: jos on rahaa niin yksityisen – tai työterveyshuollon, jos on sellainen. Mutta he jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa eivät voi valita. Heillä ei ole rahaa tai työsuhdeturvaa. Lapsiperheet, köyhät, eläkeläiset, työttömät… Valinta pitää vain tehdä niin, että se on oikeudenmukaista ja kustannuksiltaan siedettävää. Ihmisten tarpeisiin perustuvaa, että hoidetaan sairauden, ei lompakon perusteella. Minä en ymmärrä, miksi valinnanvapaus, joka nyt onnistuu rahamiehiltä ja miljonääreiltä, pitää kaikin mahdollisin keinoin pitää poissa köyhiltä, Soini linjasi.

Antti kannatti kaksin käsin

Pian tämän jälkeen kävi ilmi, että kaikki poliitikot hyväksyivät valinnanvapauden politiikan lähtökohdaksi.

Antti Rinteellä oli kaksi kättä pystyssä, Soini huomasi. Miten valinnanvapaus sitten sujuu?

– Eihän se niin mene, että Attendo tulee Ville Niinistön (vihr.) oven taakse ja sanoo, että nyt me otamme sinut potilaaksi. Kyllä se niin menee, että ihminen lähtee katselemaan itse mihin menee ja silloin hän joutuu siellä tietyn aikaa olemaan. Ei hän voi mennä tänään sinne ja huomenna tänne, Soini muistutti.

– Eikä yhtiöittäminen ole itse tarkoitus. Meillä on valtava määrä kuntien täysin omistamia yhtiöitä, kuntien valvomia ja pyörittämiä. Eihän se ole olennaista onko se yhtiö vai ei vaan että se on toimiva asia ja siinä on demokraattinen kontrolli. Kuntien yhtiöissä toimii omistajaohjaus. Siksi sotea tehdään, että saadaan parempia ja laadukkaita palveluita, että rahat riittävät. Tällä menolla eivät riitä rahat eivätkä hoidu sairaat, Soini tiivisti.

Ruotsin vasemmisto ei vastusta valintaa

Petteri Orpo (kok.) korosti myös, ettei Ruotsissa sen enempää SDP kuin vasemmistopuoluekaan halua korvata valinnanvapautta muulla järjestelmällä. Valinnanvapaus tuli Tukholmaan jo kymmenen vuotta sitten.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti, että yksityisiä sote-yrityksiä valvotaan: ne kertovat, mihin maksavat veronsa ja mihin rahat menevät. Avoimuuteen tulee yhtä kova vaatimus kuin julkiselle sektorille.

Yksityiset yritykset eivät myöskään voi valita vain hyviä asiakkaita sijoittumalla hyville alueille, sillä rahat ja järjestämisvastuu ovat maakunnilla. Maakunta määrää, mihin yritykset sijoittuvat.

Sote-rahoitus ja sote-palveluiden järjestäminen aiotaan poistaa kuntien tehtävistä vuoden 2019 alussa, joten sote-riitely liittyy kuntavaaleihin vain siihen asti. Ensi vuonna valitaan jo maakunnalliset päättäjät, jotka päättävät sote-rahojen käytöstä.

Hieman puhuttiin myös opetuksesta, joka kuuluu jatkossakin kuntien tehtäviin. Pääministeri Sipilä sanoi, ettei perusopetuksesta ole leikattu, Ville Niinistö (vihr.) sanoi Sipilän puhuneen valheellisesti, että oli leikattu.

Soini muistutti, mitä vihreät tekivät ollessaan itse hallituksessa.

– Te leikkasitte kuntien valtionosuuksia niin paljon, että kunnat itse leikkasivat koulutusmenoista, Soini sivalsi.

Vaasan sairaalapäätös ei rikkonut lakia

Soini joutui väittelyssä vastakkain RKP:n Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Hän sanoi hallituksen tehneen paljon kielivähemmistön vastaisia päätöksiä etenkin Vaasan sairaalan täyspäivystyksen poistossa. Soini vastasi, että hallitus ei ole sortanut vähemmistöä eikä rikkonut perustuslakia, sillä ratkaisu on mennyt läpi perustuslakivaliokunnassa.

– Ei Suomessa voi tehdä perustuslain vastaisia päätöksiä, Soini huomautti.

Hän uskoi myös, että ruotsia osataan puhua myös Seinäjoella ja puhui hetken ruotsiksikin Henrikssonin kanssa.

Ei yksipuolisia heiniä

Parasta asuntopulan poistokeinoa kysyttäessä Soini sanoi, että tonttimaan kiinteistöveron voisi nostaa niin korkeaksi, ettei sitä kannattaisi pitää rakentamattomana. Kouluruokailusta löytyi myös kanta.

– Peruskoulu ja kouluruokailu ovat tärkeitä. Meillä on perheitä, joissa ei syödä viikonloppuna lämmintä ruokaa. Tämän on oltava perusta ja huomion keskipiste, ei tekotaiteelliset kasvisruokapäivät. Turvallista ja hyvää ruokaa, ei yksipuolisia heiniä, Soini linjasi.

Veli-Pekka Leskelä