Euroopan nuorisotyöttömyys on osoittautunut varsinaiseksi vitsaukseksi, eikä ulospääsyä ole näkyvissä. Nuorten työttömyys on pitkäkestoista ja se tekee nuorista entistä hankalammin työllistyviä, Bloombergin Businessweek kirjoittaa.

Työmarkkinat ovat muuttuneet niin, että nuorille on usein tarjolla vain osa-aikatöitä tai lyhytkestoisia pätkätöitä. Euroopan maiden lainsäädäntö laahaa perässä, eikä tällaisia työmalleja ole otettu riittävästi huomioon. Lisäksi teknologinen kehitys on johtanut siihen, ettei nuorille ole enää tarjolla sopivia töitä, joilla he pääsisivät alkuun.

Lääkkeeksi tarjotaan rahaa

Businessweekin kolme haastateltavaa luettelevat oman rohtonsa tähän tautiin. Yhteinen tekijä löytyy rahasta.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n nuorisotyöttömyydestä vuonna 2013 raportoinut Ekkehard Ernst arvelee Euroopan nuorisotyöttömyyden pahenevan aina vuoteen 2019 asti. Ernst peräänkuuluttaa julkisia investointeja sekä elvyttävämpää talouspolitiikkaa. Tällaisiin toimiin tulisi ryhtyä eritoten maissa, joissa nuorisotyöttömyys on keskiarvoa korkeampi. Esimerkkinä Ernst mainitsee Espanjan.

Ernst rukkaisi opinahjotkin uuteen uskoon. Teknologisen kehityksen jatkuessa nuoret voivat tarvita kokonaan erilaisia taitoja kuin mitä koulun penkiltä on saatavilla. Sosiaalipolitiikan vanhempi tutkija Sonja Bekker valittelee työmarkkinoiden toimintatapoja. Euroopassa tarjotaan nuorille yhä enemmän vain palkatonta työharjoittelua. Yritysten kilpailu kansainvälisillä markkinoilla on johtamassa siihen, että tarjolla on enää pätkätöitä. Lainsäädännössä tulisi keskittyä siihen, että työpaikan vaihtaminen olisi jouhevaa. Yhteiskunnan tulisi myös jakaa taloudellista tukea nuorille, jotta nämä voisivat perustaa perheitä.

Koulutusta vastaava työ puuttuu

Kiinteistövälittäjänä toimiva, 31-vuotias Jesus Solis Zamora valmistui biolääketieteen fysiikan koulutusohjelmasta. Hän kertoo hakeneensa alan töitä puolitoista vuotta tuloksetta. Nyt hän kertoo saavansa edes jonkin verran palkkaa.

Zamoran mielestä politiikassa on menty metsään budjettileikkauksia tekemällä. Leikkaukset ovat tuoneet työmarkkinauudistusten kanssa suuren sosiaalisen kriisin. Zamoran mielestä nyt pitäisi panostaa kasvuun sekä tukemalla palkkoja että investoimalla tutkimustyöhön.

Henri Myllyniemi