Ruotsin ongelmalähiöiden päiväkodeissa henkilökunta on painostuksen kohteena, kun muslimiperheiden vanhemmat haluavat vahtia lapsiaan vuorokauden ympäri. Huivin on pysyttävä tytön päässä päivisin vaikka vauhti yltyisi kuinka kovaksi.

– Miten lapsi voi leikkiä vaikka kampaajaa, jos hän ei saa ottaa huivia pois päästään? Näin kysyy kolumnissaan Expressen-lehdenpääkirjoitustoimittaja Malin Siwe.

Göteborgs Posten -lehti selvitti päiväkotien linjauksia ja soitti läpi 40 kunnallista esikoulua Göteborgissa, Malmössä ja Tukholmassa. Toimittaja esitteli itsensä äitinä, joka etsii 5-vuotiaalle tyttärelleen päiväkotipaikkaa. Kysymys kuului: miten henkilökunta suhtautuu siihen, jos vanhemmat haluavat tytön pitävän huivia kaiken päivää ja onko henkilökunta valmis sitomaan huivin takaisin tytön päähän, jos tämä syystä tai toisesta linkaisee päähineen pois?

Haastatelluista päiväkotien työntekijöistä 70 prosenttia ilmoitti toimivansa kuin uskonnollinen poliisi ja toimivansa vanhempien tahdon mukaisesti.

– Kyllä toki, jos ette halua hänen riisuvan hijabia pakotamme hänet pitämään sitä. Toteutamme aina vanhempien toiveet, ehdottomasti! Näin vastattiin toimittajalle göteborgilaisesta eskarista. Kysymykset esitettiin ongelmalähiöiden esikouluille alueilla, joissa sosiaaliviranomaisten ja poliisin mukaan on myös äärilaidan uskonnollista liikehdintää.

– Vegaanin tytär saa maistaa lihapullaa ja muslimin tytär saa leikkiä kampaajaa. Lapset haluavat tehdä sitä mitä muutkin lapset ja esikoulun tehtävä on antaa heille uusia mahdollisuuksia elämää varten, painottaa omasta puolestaan pääkirjoitustoimittaja Malin Siwe.

Suomen Uutiset