Eurovaaliehdokas, kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) kirjoittaa seitsemästä eurosta ja hallituksen suurimmasta ongelmasta.

Maassa on poliittinen sopu. Vasemmistoliitto lähti hallituksesta ja hallitus teki leikkauslistansa ilman uuden tai vanhan opposition apua. Olisi kannattanut pyytää apua, koska tämä leikkauslista ei ole tasapuolinen, vaikka hallitus toisin väittää. Hallituksen suurin ongelma ei ole poliittinen kirjavuus eikä edes maan talouden alasajo. Edes se, että unionin taholta on jo väläytelty, että Suomen hyvän kolmen AAA:n luokitus on liipasimella. Meitä uhkaa putoaminen kahden AA:n maaksi. Mutta tämäkään ei ole hallituksen suurin ongelma.

Hallituksen suurin ongelma on se, että se on liian kaukana kansasta.  Hallitus sopeuttaa maan taloutta yli kahden miljardin leikkauksilla. Sopeuttamispaketin hinnaksi arvellaan yksilötasolla 5-7 €.  Tämän verran lähtee perustoimeentulotuesta, lapsilisästä, eläkkeistä ja opiskelijoiden toimeentulosta. Summa ei ole suuri, vai onko?

Katsotaanpa, mitä seitsemällä eurolla saa.  Määrät ovat noin määriä, ne on poimittu lehtien ruokailmoituksista. Seitsemällä eurolla saa 1,5 kg nautajauhelihaa, 2 pakettia nakkeja, 3 pakettia broilerin koipia, 4 kg omenoita tai appelsiiniä, 7 kiloa perunoita, 6 pakettia ruisleipää, 2 kg kirsikkatomaatteja tai parikymmentä pussia makaronia.

Mistä näistä hallituksen jäsenet olisivat valmiit luopumaan?  Jättäisivätkö viikoksi omenat ja appelsiinit syömättä, vai olisivatko ilman leipää tai kenties ministerin perheessä ei perunoita syötäisi viikkoon sen enempää kuin jauhelihaakaan. Nämä viikoksi pois jätettävät ruoka-aineet tarkoittaisivat myös ministereille sitä, että korvaavaa ruokaa ei lautaselle annettaisi. Tämä on tämän päivän pienituloisen lapsiperheen ja köyhän arkea.

Luulenpa, että hallitusperheiden ruokavaliosta tipahtaisi pois makaroni. Siinä ei ole ravintoarvoja ja myllynparas tai rakettipaketti taitaa muutoinkin olla heille tuntematon käsite. Ministerit syövät nauhamakaronia tai pastaa. Lapsiperhemakaronia ei edes lasketa pastoihin kuuluvaksi.  Pastoiksi kelpaavat erikoismakaronit ja itse tehty pasta. Niitä saa seitsemällä eurolla yhden annoksen lounastauolla.

Hallitus vakuuttaa, että nyt päätetyt supistukset ovat tasapuolisia ja koskettavat kaikkia. Tässä paketissa bensan hinta nousee, kilometrikorvaukset vähenevät ja autovero nousee, eli työssä käymisen kustannukset kasvavat. Samoin hyväpalkkaisten verotus kiristyy, en vielä tiedä minkä verran. Mutta ovatko leikkaukset tasapuolisia? Seitsemän euroa pois 4000 € käteen jäävästä osuudesta tuntuu vähemmän perheen ruokapöydässä, kuin seitsemän euroa pois 500 eurosta tai 1200 eurosta.

Toivotan hallituspuolueiden ihmiset lämpimästi tervetulleiksi turuille ja toreille keskustelemaan ihmisten kanssa ja kuuntelemaan, minkälaista todellinen reality-elämä on. Samalla saisi tietoa siitä, mitä leikkaukset tekevät ihmisten jokapäiväiselle elämälle.

Maria Tolppanen
kansanedustaja, ps