
”Naisia pitää nostaa rauhantekijöiksi”
Naisia pitää nostaa entistä enemmän rauhantekijöiksi, sillä he ovat siinä erityisen hyviä. Näin sanoi ulkoministeri, väistyvä puheenjohtaja Timo Soini (ps.) torstaina eduskunnan kyselytunnilla.
Soini vastasi Aila Paloniemen (kesk.) kysymykseen, kuinka Suomi voisi nostaa naisten osuutta rauhanvälityksessä. Suomessa asiaan on panostettu, mutta kansainvälisesti vain viisi prosenttia rauhanneuvottelijoista on naisia. Heitä tarvittaisiin enemmän, Paloniemi vetosi.
– Tämä on äärimmäisen tärkeää. Kansainvälisesti on pystytty toteamaan, että sellaiset konfliktit, joissa naiset ovat mukana rauhanvälitystoiminnassa, ratkeavat nopeammin, inhimillisemmin ja vähemmällä verenvuodatuksella kuin muut, Soini vastasi.
Hän kertoi, että asiasta on käyty useita konferensseja, yhden rauhanvälityskonferenssin Soini kävi hiljattain avaamassakin. Naiset ovat tärkeitä myös radikalisoitumisen estämisessä.
– Jokainenhan tietää, ketä mies kuuntelee – äitiähän se kuuntelee. Siinä mielessä on hyvin tärkeää, että äidit ovat mukana kitkemässä radikalismia. Teen tässä asiassa kaikkeni ja hyvässä yhteistyössä, Soini vakuutti Paloniemelle.
Naisilla suuri rooli demokratian vahvistumisessa
Hallituksen ulkopoliittinen edustaja Pekka Haavisto (vihr.) kysyi Soinilta, miten ulkoministeri näkee naisten roolin demokratian vahvistamisessa.
Soini vastasi, että esimerkiksi Afganistaniin on saatu naiskiintiö parlamenttiin. Se on siellä perusteltu tapa hyvään alkuun pääsemiseksi, vaikka hän ei kiintiöitä yleensä kannatakaan. Jatkossa tietenkin valitaan naisia vapailla vaaleilla.
– Tarvitsemme profiili-ihmisiä, sellaisia kuin esimerkiksi Indonesian arvostettu ulkoministeri Retno Lestari Priansari Marsudi. Suomi antaa maailmalle hyvää mallia: meillä on ollut naispresidentti ja pääministeri. Olemme esimerkki toimivasta tasa-arvosta, Soini kehui.
Miten myös nuoret esiin politiikassa?
Tiina Elovaara (ps.) kertoi ensin, kuinka naisten asemassa on vielä paljon parannettavaa maailman mitassa. Samalla hän toi esille myös nuoret.
– Naiset tuottavat puolet maailman ruoasta. He saavat vain 10 prosenttia tuloista ja omistavat vain prosentin verran omaisuudesta. Samalla pitää puhua myös nuorten oikeuksista: puolet maailman väestöstä on alle 25-vuotiaita. Miten saisimme nuorten osuuden parlamenteissa vastaamaan nuorten osuutta maailmassa, Elovaara kysyi Soinilta.
Soini oli mielissään kysymyksestä.
– Olen todella iloinen ja ylpeä, että perussuomalaisten ryhmässä on näin lahjakas nuori nainen kuin Elovaara. Se kertoo, että kehitystä tapahtuu, Soini kehui.
– Mitä ulkomaihin tulee, niin monessa maassa ministerit ovat tämän näköisiä… Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta näin tuntuu olevan. Nuorten pitäisi äänestää nuoria edustajia eduskuntaan. Siten heitä enemmän saadaan ja joku vanhempikin voi hyvää nuorta äänestää. Myös kansainvälinen yhteistyö on tärkeää nuorten parlamentaarikkojen välillä, Soini suositti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää