Naisia pitää nostaa entistä enemmän rauhantekijöiksi, sillä he ovat siinä erityisen hyviä. Näin sanoi ulkoministeri, väistyvä puheenjohtaja Timo Soini (ps.) torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Soini vastasi Aila Paloniemen (kesk.) kysymykseen, kuinka Suomi voisi nostaa naisten osuutta rauhanvälityksessä. Suomessa asiaan on panostettu, mutta kansainvälisesti vain viisi prosenttia rauhanneuvottelijoista on naisia. Heitä tarvittaisiin enemmän, Paloniemi vetosi.

– Tämä on äärimmäisen tärkeää. Kansainvälisesti on pystytty toteamaan, että sellaiset konfliktit, joissa naiset ovat mukana rauhanvälitystoiminnassa, ratkeavat nopeammin, inhimillisemmin ja vähemmällä verenvuodatuksella kuin muut, Soini vastasi.

Hän kertoi, että asiasta on käyty useita konferensseja, yhden rauhanvälityskonferenssin Soini kävi hiljattain avaamassakin. Naiset ovat tärkeitä myös radikalisoitumisen estämisessä.

– Jokainenhan tietää, ketä mies kuuntelee – äitiähän se kuuntelee. Siinä mielessä on hyvin tärkeää, että äidit ovat mukana kitkemässä radikalismia. Teen tässä asiassa kaikkeni ja hyvässä yhteistyössä, Soini vakuutti Paloniemelle.

Naisilla suuri rooli demokratian vahvistumisessa

Hallituksen ulkopoliittinen edustaja Pekka Haavisto (vihr.) kysyi Soinilta, miten ulkoministeri näkee naisten roolin demokratian vahvistamisessa.

Soini vastasi, että esimerkiksi Afganistaniin on saatu naiskiintiö parlamenttiin. Se on siellä perusteltu tapa hyvään alkuun pääsemiseksi, vaikka hän ei kiintiöitä yleensä kannatakaan. Jatkossa tietenkin valitaan naisia vapailla vaaleilla.

– Tarvitsemme profiili-ihmisiä, sellaisia kuin esimerkiksi Indonesian arvostettu ulkoministeri Retno Lestari Priansari Marsudi. Suomi antaa maailmalle hyvää mallia: meillä on ollut naispresidentti ja pääministeri. Olemme esimerkki toimivasta tasa-arvosta, Soini kehui.

Miten myös nuoret esiin politiikassa?

Tiina Elovaara (ps.) kertoi ensin, kuinka naisten asemassa on vielä paljon parannettavaa maailman mitassa. Samalla hän toi esille myös nuoret.

– Naiset tuottavat puolet maailman ruoasta. He saavat vain 10 prosenttia tuloista ja omistavat vain prosentin verran omaisuudesta. Samalla pitää puhua myös nuorten oikeuksista: puolet maailman väestöstä on alle 25-vuotiaita. Miten saisimme nuorten osuuden parlamenteissa vastaamaan nuorten osuutta maailmassa, Elovaara kysyi Soinilta.

Soini oli mielissään kysymyksestä.

– Olen todella iloinen ja ylpeä, että perussuomalaisten ryhmässä on näin lahjakas nuori nainen kuin Elovaara. Se kertoo, että kehitystä tapahtuu, Soini kehui.

– Mitä ulkomaihin tulee, niin monessa maassa ministerit ovat tämän näköisiä… Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta näin tuntuu olevan. Nuorten pitäisi äänestää nuoria edustajia eduskuntaan. Siten heitä enemmän saadaan ja joku vanhempikin voi hyvää nuorta äänestää. Myös kansainvälinen yhteistyö on tärkeää nuorten parlamentaarikkojen välillä, Soini suositti.

Veli-Pekka Leskelä