Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kysyi eduskunnan Ukraina-keskustelussa, voisiko hallitus perua puolustusleikkaukset, joita tulee vuoteen 2016 jo 260 miljoonaa euroa.

– Voisiko näitä leikkauksia harkita uudelleen, kun emme tiedä, millaiseen venäläiseen rulettiin venäläiset ovat valmiita menemään? Kuinka pitkälle Suomi on puolestaan valmis menemään pakotteissa – kauppasotaanko asti?

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) tyytyi vastaamaan, ettei ensi vuodeksi ole tulossa uusia puolustusmenojen leikkauksia. Pääministeri Aleksander Stubb (kok.) vastasi melko ympäripyöreästi, että Ukrainan kriisi on vakava niin talouden, turvallisuuspolitiikan, pakotteiden kuin isäntämaasopimusten kannalta. Kauppasodasta hän ei sanonut mitään.

– En ihmettele, että ihmiset ovat peloissaan, mutta toivon, ettemme lisäisi pelkoa entisestään, Stubb vetosi.

Ministereiltä kysyttiin myös huoltovarmuudesta. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vastasi, sen olevan hyvällä tolalla. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) vastasi erityisesti perussuomalaisten ryhmäjohtajan Jari Lindströmin tarkkaan kysymykseen, että viljavarastoja ei ole ajettu alas, vaikka niitä on ohennettu.

Vapaavuori: Hiili ei ongelma, kaasu on

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan venäläisten omistamalla Helsingin telakalla ei ole tiedossa kriisiä, mutta tilannetta seurataan. Kyse on Yhdysvaltain pakotteiden välillisistä vaikutuksista Suomeen. Pakotteiden suoranaiset vaikutukset ovat pieniä, mutta välilliset pakotteet suuria. Vapaavuoren mukaan Suomi tuo kaiken kivihiilen ja kaasun Venäjältä.

– Hiili on helppo korvata, mutta kaasu ei. Meillä on suunnitelma korvata maakaasua myös muilla yhteyksillä, Vapaavuori vastasi ja vakuutti myös biotaloutta kehitettävän.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit