Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko pitää sähkösavukkeille ehdotettua säätelyä osittain ongelmallisena.

– Savuton Suomi 2030 on erinomainen tavoite. Se on kaksitahoinen. Nykyisiä tupakoitsijoita tuetaan lopettamisessa ja tupakoinnin aloittamista ehkäistään. Käsillä oleva lakiehdotus ei kuitenkaan ota riittävästi huomioon sitä, että sähkösavukkeiden käyttö on monelle toimiva reitti irti tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta, Niikko huomauttaa.

”Esitys on epälooginen”

Lakiehdotus kieltäisi muut kuin tupakanmakuiset makuaineet. Myös etämyynti kiellettäisiin. Myyntikanavaksi tulisi vähittäismyynti marketeissa ja muissa myyntipisteissä, samoin kuin nykyhetkellä on asia savukkeiden kanssa.

– Esitys on epälooginen. Tupakointivälineitä, kuten piippuja, saisi jatkossakin myydä verkkokaupassa ja kauppojen hyllyillä, mutta sähkötupakointilaitteita ei kummassakaan. Nikotiinipurukumit saa asettaa kaupoissa paraatipaikoille ja maustaa monin mauin, mutta nikotiinittomia nesteitä ei saisi maustaa, paitsi tupakkamauin. Sähkösavukelaitteita ei saisi pitää esillä, mikä vaikeuttaisi niiden vertailua, Niikko ihmettelee.

–  Se, että nikotiinia säädellään nikotiinipurukumien osalta lääkelaissa ja nikotiininesteiden osalta tupakkalaissa, ei tee käytännössä eroa nikotiinin vaikutuksista. Kuinka sama aine voi olla toisen lain alla myrkkyä ja toisen alla lääkettä?

Vaarana laiton kauppa

Niikko on huolissaan siitä, että esityksen toteutuminen johtaisi laittomaan kauppaan ja nesteiden omatoimiseen sekoittamiseen. Aikaisemmassa lakiluonnoksessa kaikki makuaineet suunniteltiin kiellettäviksi. EU-komissio huomautti aiheesta. Nyt käsillä oleva hallituksen esitys sallisi tupakkamaut.

–  Makuaineiden kielto johtaisi käytännössä nesteiden omatoimiseen maustamiseen. Riskinä ovat myös pimeät markkinat, joita syntyy, jos yksityishenkilö alkaa maustamaan nesteitä myös muille.

– Makuaineisiin liittyy todennäköisesti terveyshaittoja, etenkin makeisiin makuaineisiin. Kotimaustaminen siirtäisi maustamisen kokonaan viranomaisten ja sääntelyn ulottumattomiin, jolloin keuhkoihin vedettävien höyryjen sisällöstä ei olisi tietoa höyryttelijöillä itsellään eikä viranomaisilla.

SUOMEN UUTISET

Tagit