

Niinistö: Kotimainen ruudintuotanto turvattava
Ruudintuotanto Suomessa on vaarassa loppua hallituksen saamattomuuden takia. Toistasataa ihmistä Laukaan Vihtavuoren tehtaalla voi menettää työnsä. Ulkopuoliset toimijat mukaan lukien kyse on yhteensä jopa 200–300 työpaikasta.
Valtion ruutitehdas perustettiin 1926. Se siirtyi 1998 Nexplolle ja 2004 Eurencolle, joka on luopumassa tehtaasta kannattavuusongelmien takia. Toiminnalle olisi ollut yksityinen jatkaja, mutta kantona kaskessa on tehdasalueen maaperän vastuukysymykset.
Mahdolliset ympäristöongelmat ovat epäilemättä peräisin valtion pitkältä omistusajalta. Siksi on perusteltua, että valtio kantaa vastuunsa. Ympäristöministeri Ville Niinistö ei kuitenkaan ole tiettävästi edes vastannut kutsuun käydä tutustumassa tilanteeseen paikan päällä.
Ratkaisu ruutitehtaan uudesta omistajasta on saatava aikaan pian. Ratkaisun avaimet ovat hallituksella.
Hallituksen linjattomuutta asiassa kuvaa tuoreen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kirjaus sivulla 107: ”Raskaan ruuti- ja ampumatarviketuotannon ylläpidon tarkoituksenmukaisuutta kotimaassa arvioidaan jatkuvasti. Toistaiseksi on ollut perusteltua säilyttää tuotantokykyä kotimaassa huoltovarmuusnäkökohtien vuoksi.”
Juuri huoltovarmuuden takia kotimaista ruuduntuotantoa tarvitaan jatkossakin. Sitä vaatii maanpuolustuksen etu. Samalla turvataan teollisia työpaikkoja Suomessa.
Hallituksen on toimittava ennakkoluulottomasti. Pääasia, että tehdas säilyy. Paras vaihtoehto lienee sen siirtäminen valtio-omisteiselle Patrialle. Toinen mahdollisuus on, että ruutitehdas toimisi Pohjoismaiden yhteisomistuksessa pohjoismaisen puolustusyhteistyön syventämisen pilottiprojektina.
Pääministeri Jyrki Kataisen on asetettava asiat tärkeysjärjestykseen. Missä on hallituksen porvaripuolueiden maanpuolustustahto, missä vasemmistopuolueiden vastuu työpaikoista? Pian näemme konkreettisesti, ajavatko Kreikka ynnä muut eurokriisimaat taas kerran kotimaan asioiden yli.
Jussi Niinistö
kirjoittaja on kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää