Ruudintuotanto Suomessa on vaarassa loppua hallituksen saamattomuuden takia. Toistasataa ihmistä Laukaan Vihtavuoren tehtaalla voi menettää työnsä. Ulkopuoliset toimijat mukaan lukien kyse on yhteensä jopa 200–300 työpaikasta.

Valtion ruutitehdas perustettiin 1926. Se siirtyi 1998 Nexplolle ja 2004 Eurencolle, joka on luopumassa tehtaasta kannattavuusongelmien takia. Toiminnalle olisi ollut yksityinen jatkaja, mutta kantona kaskessa on tehdasalueen maaperän vastuukysymykset.

Mahdolliset ympäristöongelmat ovat epäilemättä peräisin valtion pitkältä omistusajalta. Siksi on perusteltua, että valtio kantaa vastuunsa. Ympäristöministeri Ville Niinistö ei kuitenkaan ole tiettävästi edes vastannut kutsuun käydä tutustumassa tilanteeseen paikan päällä.

Ratkaisu ruutitehtaan uudesta omistajasta on saatava aikaan pian. Ratkaisun avaimet ovat hallituksella.

Hallituksen linjattomuutta asiassa kuvaa tuoreen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kirjaus sivulla 107: ”Raskaan ruuti- ja ampumatarviketuotannon ylläpidon tarkoituksenmukaisuutta kotimaassa arvioidaan jatkuvasti. Toistaiseksi on ollut perusteltua säilyttää tuotantokykyä kotimaassa huoltovarmuusnäkökohtien vuoksi.”

Juuri huoltovarmuuden takia kotimaista ruuduntuotantoa tarvitaan jatkossakin. Sitä vaatii maanpuolustuksen etu. Samalla turvataan teollisia työpaikkoja Suomessa.

Hallituksen on toimittava ennakkoluulottomasti. Pääasia, että tehdas säilyy. Paras vaihtoehto lienee sen siirtäminen valtio-omisteiselle Patrialle. Toinen mahdollisuus on, että ruutitehdas toimisi Pohjoismaiden yhteisomistuksessa pohjoismaisen puolustusyhteistyön syventämisen pilottiprojektina.

Pääministeri Jyrki Kataisen on asetettava asiat tärkeysjärjestykseen. Missä on hallituksen porvaripuolueiden maanpuolustustahto, missä vasemmistopuolueiden vastuu työpaikoista? Pian näemme konkreettisesti, ajavatko Kreikka ynnä muut eurokriisimaat taas kerran kotimaan asioiden yli.

Jussi Niinistö
kirjoittaja on kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja

Niinistön kannanotosta uutisoivat: HS, US