Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi eduskunnassa esittelypuheenvuorossaan, että Suomen Irakille antama lisäapu painottuu neuvonantoon.

Tähän saakka Pohjois-Irakissa on toiminut 48 rauhanturvaajaa kouluttamassa Irakin Kurdistanin Peshmerga-joukkoja. Nyt suomalaiset aikovat lähettää 50 miehen osaston neuvonantajiksi esikuntiin.

Suomalaiset ovat kouluttaneet kurdijoukoille sotilaan perustaitoja yksittäisen sotilaan taidoista joukkuetasolle saakka. Lisäksi koulutetaan pataljoonien esikuntia ja annetaan lääkintäkoulutusta. Koulutuksessa on ollut 7 kuukaudessa yli 200 kurdisotilasta.

– Kentältä saadut kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Kurdijoukot ovat olleet aktiivisesti mukana koulutuksessa ja omaksuneet hyvin annetun koulutuksen. Suomalainen koulutustapa on saanut kiitosta koulutettavilta, Niinistö sanoi.

Tietotaitoa esikunnille

Yhteistyötä on tehty erityisen tiiviisti Iso-Britannian ja Norjan kanssa.

– Koulutustoimintaa on tarkoitus jatkaa Pohjois-Irakissa samaan tapaan kuin tähänkin asti. Lisäksi tarkoituksena on kasvattaa joukkoa toisella noin 50 sotilaan vahvuisella osastolla, joka keskittyisi kurdijoukkojen neuvonantoon. Neuvonanto kohdistetaan niihin joukkoihin, mm. esikuntiin, joita tarvitaan rintamalla, ja joita ei voida vetää koulutettaviksi koulutuskeskuksiin, Niinistö kertoi.

Näiden esikuntien yhteydessä toimivat liikkuvat neuvonantoryhmät voivat kerätä tietoa koulutuksen tarpeista sekä koulutuskeskuksissa annetun koulutuksen vaikuttavuudesta ja välittää saatua tietoa koulutuskeskuksiin koulutuksen suunnittelijoiden tueksi.

Suomikin oppii

Suomi saa samalla kokemuksia joukkojen johtamisesta, sotavarusteiden toimivuudesta ja logistisista järjestelyistä ja monesta muusta asiasta.
Osallistuminen kehittää myös puolustusvoimien osaamista johtaa joukkoja liittouman operaatioissa.

– Tämä on jo nyt osoittanut meille, että toiminta edellyttää tavanomaista yksityiskohtaisempaa suunnittelua ja valmistelua pääkaupunkien kesken, Niinistö korosti.

Veli-Pekka Leskelä