Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) on Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivän merkeissä jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, aikooko hallitus puuttua siihen, että Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kaikki tulevan syksyn maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä. Hän kysyy myös, miten hallitus aikoo varmistaa, että suomi säilyy yliopistojen ja korkeakoulujen opetus- ja tutkintokielenä vastaisuudessakin.

Mikäli Aalto-yliopiston suunnitelma toteutuu, tarkoittaa se sitä, että Suomen pääkaupungissa saa jatkossa ylempään korkeakoulututkintoon tähtäävää kauppatieteellisen alan koulutusta vain englannin ja ruotsin kielellä. Niinistö huomauttaa, että vaikka englanti on vallannut jalansijaa tutkimuksessa ja opetuksessa, on tärkeää, että molempia tehdään edelleen myös suomeksi. Tätä edellyttää jo yliopistolakikin.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on arvioitu, että englannin kielen vahvistuva asema yliopistoissa voi vaatia yliopistolain muuttamista. Niinistön mielestä laissa pitää jatkossakin säilyttää vaatimus siitä, että korkeakoulutusta tulee antaa suomen kielellä.

Kirjallinen kysymys Tiedotteet-sivulla >

PS VERKKOTOIMITUS