

LEHTIKUVA
Niinistö: Voiko terroristilta ottaa kansalaisuuden pois?
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi eduskunnan kyselytunnilla sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.), voisiko taistelutehtäviin Irakiin tai Syyriaan lähtevältä Suomen kansalaiselta ottaa kansalaisuuden pois. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja tarttui keskustelussa Pertti Salolaisen (kok.) esille ottamaan asiaan.
– Salolainen otti tärkeän ja ajankohtaisen asian esille. 40 soturia on lähtenyt ja on hyvä, että terroristiksi kouluttautuminen kielletään. Mutta mitä ovat ne ministerin esittämät muut hallituksen selvittämät keinot? Eikö voisi ajatella kansalaisuuden ottamista pois soturilta tai kaksoiskansalaisuuden laittamista uuteen harkintaan? Niinistö kysyi.
Euroopassa valmistellaan
vastaavia esityksiä
Räsänen vastasi, että muutamassa Euroopan maassa, kuten Hollannissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa on keskusteltu juuri tällaisista toimista ja aloitteita esityksistä valmistellaan.
– Olemme käynnistäneet sisäministeriössä selvityksen, mitä muita keinoja voisi olla. Suomi on sitoutunut kansainvälisesti sopimuksiin, joissa lähdetään siitä, ettei ketään voi jättää ilman kansalaisuutta. Meillä ei ole tällä hetkellä rekisteriä siitä, ketkä ovat kaksoiskansalaisia. Tiedämme, ketkä ovat Suomen kansalaisia, mutta heillä voi olla muitakin kansalaisuuksia, joista Suomen viranomaiset eivät tiedä. Nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä, mutta täytyy katsoa, mitä mahdollisuuksia meillä on, Räsänen vastasi.
Salolainen kysyi myös, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta suomalaisten lähteminen terroristijärjestö Isiksen hallitsemille alueille loppuisi. Räsäsen mukaan nelisenkymmentä on lähtenyt Syyrian alueilla ja heistä kolme neljästä on Suomen kansalaisia. Osa on palannut, osa kuollut, mutta merkittävä osa heistä on yhä kriisialueilla.
Ministerin mukaan suojelupoliisilla on suuri merkitys näiden henkilöiden seuraamisessa jo ennen radikalisoitumista ja lähtöä kriisialueille ja myös sen jälkeen, kun he palaavat takaisin.
Terrorikoulutus kielletään,
matkustus syyniin
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä, joka kieltää terroristiksi kouluttautumisen. Vielä syyskuun aikana hallitus tuo eduskuntaan esityksen, joka antaa poliisille valtuudet tutkia matkustajarekistereitä niin, että epäiltyjen henkilöiden matkustusta kriisialueille voitaisiin valvoa useissa eri matkustusmuodoissa.
Sisäministeriö käynnistää selvitystä myös, onko muita keinoja puuttua yksittäisiin terrorismitapauksiin.
Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Irakin ja Syyrian alueilla olevan 10 000 ulkomaista taistelijaa 50 maasta, mihin 40 Suomesta lähtenyttä kuuluvat. Haaviston mukaan olisi tärkeää selvittää, miten radikalisoitumista voitaisiin välttää. Maahanmuuttajille pitäisi antaa tietoa sota-alueille lähtemisen seurauksista, joita nuoret eivät välttämättä ymmärrä.
– Siellä voi syyllistyä rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Mutta heitä seuraa laki ja oikeus. Sitä eivät nuoret välttämättä ymmärrä, kun he laittavat youtubeen videoita teoista, joihin ovat syyllistyneet. Sellainen toiminta on täysin tuomittavaa, Haavisto sanoi.
Palaavat kuuluvat
sosiaaliturvan piiriin
Salolainen kysyi, pitääkö kaikkien suomalaisten maksaa sotureiden palveluista, kun he palaavat maahamme haavoittuneina ja vammautuneina. Sote-ministeri Laura Räty (kok.) sanoi, että Suomessa on asumisperusteinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä, joten soturit kuuluvat Suomen sote-palveluiden piiriin.
Räsänen sanoi suojelupoliisilla olevan keskeinen rooli terrorismin ja värväysten valvonnassa ja supon henkilöstöä on lisätty 10 prosenttia eli noin 20 hengellä tätä varten. Hän sanoi, että Suomi tarvitsisi jatkossa myös yhdyshenkilön Turkkiin, jonka kautta soturit matkustavat taistelualueille.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää