EU on pitänyt Euroopan vuosikymmeniä vakaana, mutta euro uhkaa pilata unionin saavutukset. Näin kirjoittaa blogissaan nobel-palkittu yhdysvaltalainen ekonomisti Daniel Altman Foreign Policy -aikakauslehden nettisivuilla

EU kuitenkin uhkaa pilata hyvät saavutuksensa yhteisvaluutalla, jolla ei Altmanin mukaan alun alkaenkaan ollut hengissä pysymisen edellytyksiä. Altmanin mukaan euro oli virhe, joka ”tappaa Euroopan”.

– Nyt yksi suuri virhe, euro, uhkaa repiä unionin rikki, Altman kirjoittaa Uuden Suomen mukaan.
Altmanin mukaan merkit olivat ilmassa jo euroa perustettaessa. Vuonna 1999 Pohjois-Euroopan ”kovat” valuutat sulautuivat yhdeksi etelän heikompien valuuttojen kanssa. Pohjoisen maat ovat Altmanin mukaan pitäneet alijäämänsä jotenkuten hallinnassa.

– Sitä vastoin etelän tuhlailevaisuus yhdistettynä kelvottomaan pankkisysteemiin on luonut kriiseille kasvualustan, joka levittäytyy 2300 kilometrin alueelle Lissabonista Nikosiaan, Altman kirjoittaa.

EKP:n ohjauksessa mailla ei myöskään ole mahdollisuutta devalvoida edistääkseen vientiä Sen vuoksi kriisimaat ovat Altmanin mukana joutuneet käymään läpi raskaat säästötoimet.

PS VERKKOTOIMITUS